Ze bellen, je neemt op en ze hangen op: hoe de ‘robocalling’ zwendel werkt en aanbevelingen om in gedachten te houden.

Meer dan eens heb je waarschijnlijk een telefoontje ontvangen en toen je opnam, hingen ze meteen op. Klinkt bekend, nietwaar? Het is ‘robocalling’, een techniek waarbij cybercriminelen geautomatiseerde systemen gebruiken om duizenden oproepen tegelijk te doen. Waarom doen ze dat? Het hoofddoel is nooit om met ons te praten, maar om te controleren of de persoon aan de andere kant van de lijn de oproep beantwoordt .

Als de persoon antwoordt, wordt zijn nummer gemarkeerd als ‘geldig’ en actief en wordt het onderdeel van een eindeloze lijst die later aan derden kan worden verkocht of voor kwaadaardige doeleinden kan worden gebruikt. Nu we dit allemaal weten, is de vraag …. Wat kan er gestolen worden met deze geavanceerde techniek?

Hoewel het misschien onschuldig lijkt om gebeld te worden en te worden opgehangen, is de waarheid dat met dit simpele gebaar al zeer relevante informatie wordt gedeeld: ze weten dat je mobiele lijn operationeel is. Van daaruit kunnen criminelen verschillende zwendelpraktijken uitvoeren. Bijvoorbeeldphishingpogingen. Dat wil zeggen, zich voordoen als officiële instanties om mensen te misleiden en vertrouwelijke informatie te verkrijgen , zoals wachtwoorden of bankgegevens.

Ook‘smishing’, wat hetzelfde is, maar dan via sms-berichten. Daarnaast kunnen cybercriminelen het telefoonnummer in kwestie koppelen aan andere databases en zelfs verkopen aan derden voor kwaadaardige doeleinden, om nog maar te zwijgen van andere meer geavanceerde spoofingtechnieken zoalsspoofing, en zelfs opnames maken waarin de stemmen van mensen te horen zijn nadat ze dankzij kunstmatige intelligentie uit die korte reactie zijn verkregen.

Is het echt gevaarlijk?

Ja, vooral als de nodige maatregelen niet worden genomen. Hoewel een enkel telefoontje niemands geld kan stelen, kan het wel de poort zijn naar toekomstige zwendelpraktijken. Veel frauduleuze campagnes beginnen met zulke telefoontjes.

Als de cybercrimineel weet dat je in het eerste gesprek hebt geluisterd naar wat ze je vertelden, is de kans groter dat ze opnieuw contact met je opnemen met een uitgebreider verhaal. Bovendien zijn er gevallen waarin deze oproepen gekoppeld zijn aan diensten met een hoger tarief, vooral als je terugbelt, zodat je heel gemakkelijkopgelicht kunt worden .

AANBEVELINGEN OM IN GEDACHTEN TE HOUDEN

Om al deze redenen is het het beste om niet terug te bellen naar onbekende nummers, ongeacht het telefoonnummer, vooral als ze meteen ophangen. Bovendien, als het iets belangrijks is, zullen ze waarschijnlijk opnieuw contact met je opnemen, via een telefoontje of een bericht. Je kunt je ook aanmelden bij de Robinsonlijst om ongewenste reclame te vermijden en applicaties zoals Truecaller gebruiken, dat verdachte oproepen herkent en blokkeert.

Gelukkig hebben de meeste mobiele telefoons nu hulpmiddelen om dit soort oproepen te blokkeren. Bovendien werken zowel Android- als iOS-besturingssystemen voortdurend aan het verbeteren van de automatische detectie van verdachte nummers. Toch is de beste verdediging nog steeds om goed geïnformeerd te zijn en voorzichtig om te gaan met vreemde telefoontjes.

Delen: