Wat gebeurt er in het lichaam als we elke dag gazpacho eten en tot hoe laat mag je het eten?

Hoewel dit gerecht erg lekker, fris en zelfs gezond is, moeten we oppassen dat we niet te veel eten en het niet op bepaalde momenten van de dag eten.

De zomer is officieel begonnen, maar de hitte is al een tijdje voelbaar in ons land, in verschillende regio’s en gedurende meerdere dagen. Daarom hebben we weer gewoontes opgepakt die alleen in de zomer voorkomen, zoals veel luchtiger kleding dragen, de airconditioning of ventilator aanzetten, de ramen openzetten om te slapen of ijs en andere koude gerechten eten, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Een van die gewoontes is gazpacho, een soort koude soep van tomaten en andere groenten die weliswaar het hele jaar door verkrijgbaar is of bereid kan worden, maar vooral in juni, juli, augustus en zelfs september erg populair is.

De belangrijkste ingrediënten van gazpacho zijn op zich gezond, zeker als we het zelf maken. De meeste mensen geven echter de voorkeur aan kant-en-klare gazpacho, omdat dat veel gemakkelijker en sneller is. Omdat het een gemakkelijk te eten gerecht is dat geen bereiding vereist, is het een veelgebruikt idee voor het avondeten, wanneer we moe zijn van een lange dag en geen zin hebben om te koken. Maar wat zou er gebeuren als we elke dag gazpacho zouden eten? Is het slecht om het ’s avonds te eten? Hieronder geven we antwoord op deze vragen.

Wat gebeurt er in het lichaam als we elke dag gazpacho eten?

Gazpacho eten is niet slecht en het is een vrij gezond gerecht. Het probleem kan zich, zoals in veel gevallen, voordoen wanneer we er te veel van eten en wanneer we het op momenten eten waarop het ons misschien niet goed bevalt.

Romero identificeert twee belangrijke problemen bij het dagelijks drinken van gazpacho. Het eerste probleem is het zout, want 100 milliliter gazpacho bevat ongeveer 0,8 gram natrium, dus als we een liter drinken, overschrijden we de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Bovendien is bekend dat zout ons hongeriger maakt, dus als we die hoeveelheid overschrijden, gaan we meer eten.

Tot hoe laat mag gazpacho worden gedronken zonder dat dit schadelijk is voor de gezondheid?

Het tweede probleem is brandend maagzuur of zuurbranden, wat vaak voorkomt bij dit gerecht, vooral als we het drinken en daarna gaan slapen. “Gazpacho is een zeer gezond voedingsmiddel dat niet veel calorieën bevat, maar als het in grote hoeveelheden of op ongepaste tijdstippen, vooral ’s avonds, wordt geconsumeerd, kan het ervoor zorgen dat je meer eet. Daarom moet je het met mate consumeren”, vertelt de arts aan het genoemde medium, waarmee hij suggereert dat de beste momenten om het te eten in de eerste helft van de dag zijn.

Net als natrium zorgt ook zuur voor meer honger, nog een reden om op te letten met gazpacho als het deze effecten op ons lichaam heeft. Bovendien is het voor mensen met maagklachten of brandend maagzuur het beste omniet meer dan één glas gazpacho per twee of drie dagen te drinken.

Voor alle andere consumenten geldt dat ze het elke dag kunnen drinken, maar dan wel slechts één glas, en bij voorkeur met minder zout.

Als laatste tip adviseert Romero om gazpacho niet alleen tijdens de lunch te drinken, maar ook altijd aan het begin van de maaltijd, als voorgerecht of aperitief, en nooit in grote hoeveelheden.

Delen: