Dit recept is een ongebruikelijke variant op de klassieke kroketten. Aan de vulling is naast kool ook gerstegries toegevoegd, een onmisbaar ingrediënt in de keuken van de Kurpie, vandaar ook de naam van het gerecht. Serveer het gerecht met een romige champignonsaus. Pannenkoeken op Kurpie-wijze zijn een gerecht dat het hele gezin zal smaken.
Kurpiowskie pannenkoeken kunnen worden omschreven als luxe kroketten. Het is een van die gerechten die veel toewijding en tijd van de kok vragen, maar het resultaat is het waard. Het is een vullend gerecht geïnspireerd op Mazovia. In klassieke pannenkoeken moet je een vulling op basis van zuurkool, worst en gerstegröt wikkelen. De gevulde pannenkoeken hoef je alleen maar in de oven te bakken en vervolgens te serveren met een romige champignonsaus. Ze zijn waanzinnig lekker.
Recept voor pannenkoeken op Kurpiowski-wijze
Voor het beslag voor de pannenkoeken heb je nodig:
- 300 g tarwebloem,
- 2 grote eieren,
- 250 g melk,
- 250 g water,
- 3 eetlepels koolzaadolie,
- een snufje zout.
Ingrediënten voor de vulling:
- 500 g zuurkool,
- 100 g gerstegries,
- 200 g varkensworst,
- 1 ui,
- 1 engelse peper,
- 1 laurierblad,
- een halve theelepel knoflookgranulaat,
- een halve theelepel suiker,
- een halve theelepel marjolein,
- olie om te bakken,
- water om de zuurkool en de gerstegries te koken.
Ingrediënten voor de saus:
- 250 g champignons,
- 500 ml water of kippenbouillon,
- 200 g slagroom,
- 1 ui,
- 1 eetlepel geklaarde boter,
- 2 eetlepels tarwebloem,
- marjolein naar smaak,
- zout en peper naar smaak.
Hoe maak je pannenkoeken op Kurpiowski-wijze?
Bereid de pannenkoeken. Meng in een kom de bloem met de eieren, melk, olie en een snufje zout. Klop tot een glad beslag zonder klontjes. Laat 10-15 minuten rusten. Verhit een koekenpan en bak dunne pannenkoeken aan beide kanten goudbruin. Leg ze op een bord.
Spoel de kool af met koud water (als deze erg zuur is) en hak deze fijn.
Doe de kool in een pan en giet er water bij tot deze net onder staat. Voeg het laurierblad en de piment toe. Kook afgedekt tot de kool zacht is. Voeg dan de griesmeel toe en laat op laag vuur sudderen, af en toe roeren, gedurende ongeveer 15-20 minuten.
Bereid de vulling. Pel de ui en snijd deze in blokjes. Snijd de worst in halve plakjes. Bak deze in een beetje olie.
Meng de uitgelekte kool met de griesmeel in een kom met de ui en de worst. Breng op smaak met knoflookgranulaat, marjolein, suiker, zout en peper.
Vul de pannenkoeken. Leg op elke pannenkoek een portie vulling en vouw ze dicht als kroketten. Leg ze in een ingevette ovenschaal. Bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Maak de champignonsaus. Snijd de ui en champignons fijn. Fruit ze in geklaarde boter. Voeg de bloem toe en roer krachtig. Giet er geleidelijk water of bouillon bij en blijf roeren tot de saus dikker wordt. Voeg de room en marjolein toe en breng op smaak met zout en peper. Laat nog 2-3 minuten koken.
Serveer de warme pannenkoeken met een flinke schep champignonsaus. Garneer met verse marjolein of peterselie.