Dit recept bevat ook geen suiker. Je kunt het gebruiken voor zoete of hartige gerechten.
Pannenkoeken zijn een klassiek gerecht uit de huiselijke keuken. Ze zijn geschikt voor vele gelegenheden. Van een licht ontbijt tot een verleidelijk dessert. Het hangt allemaal af van de vulling.
In glutenvrije diëten is er een soort pannenkoekenbeslag dat op dezelfde manier werkt als het traditionele beslag.
Het geheim is in dit geval om glutenvrije meelsoorten te combineren die elasticiteit en textuur geven. Mengsels met maïszetmeel, rijstmeel en xanthaangom zijn ideaal.
Deze optie is een basisdeeg dat zowel voor pannenkoeken met dulce de leche als voor groentecannelloni kan worden gebruikt.
Pannenkoekenbeslag zonder gluten (voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 2 eieren
- 250 ml melk (mag plantaardig zijn)
- 2 eetlepels neutrale olie
- 100 g glutenvrije mix (of een mengsel van 50 g rijstmeel + 50 g maïszetmeel)
- 1 snufje zout
- 1 theelepel xanthaangom (optioneel, verbetert de textuur)
Bereiding:
- Klop de eieren met de melk en de olie in een kom.
- Voeg de glutenvrije mix en het zout toe. Voeg eventueel de xanthaangom toe. Klop goed tot een vloeibaar beslag zonder klontjes.
- Laat 10 minuten rusten zodat het mengsel kan hydrateren.
- Verhit een licht geoliede antiaanbakpan. Giet een portie beslag in de pan en schud de pan zodat het beslag gelijkmatig wordt verdeeld.
- Bak op middelhoog vuur tot de randen loskomen. Draai om met een spatel en bak nog enkele seconden.
- Herhaal dit tot het beslag op is.
Dit recept bevat in totaal ongeveer 840 calorieën als je volle melk gebruikt, of ongeveer 730 als je een ongezoete plantaardige drank gebruikt. Per portie (ongeveer 4 stuks) zijn dat tussen de 180 en 210 calorieën.