Vaarwel bloem en boter: hoe maak je Duitse koekjes in 20 minuten om van een regenachtige dag te genieten

De grijze middag met af en toe een regenbui nodigt uit om thuis te blijven en dit heerlijke menu met gezonde ingrediënten te bereiden; ontdek hoe je het kunt namaken.

De grijze, regenachtige middag nodigt uit om ’s middags iets lekkers te eten, onder het genot van mate, koffie of een ander drankje. Duitse koekjes zijn hiervoor een zoete variant die in hun gezonde versie bovendien voedingsstoffen leveren en bijdragen aan een optimale werking van het lichaam. Ontdek hoe je ze in slechts 20 minuten kunt maken, zonder gebruik van bewerkte tarwebloem of boter.

De oorsprong van dit recept ligt, ondanks de naam die verwijst naar het Europese land. Hoewel er geen bepaald jaar is waarin ze zijn ontstaan, wordt aangenomen dat ze in de loop van de 20e eeuw zijn ontstaan als een lokaal alternatief dat immigranten uit Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk destijds zochten. Vanaf dat moment werden deze koekjes met glazuur een onweerstaanbare volkstraditie voor iedereen.

Duitse koekjes: hoe maak je de gezonde versie?

Ingrediënten:

Voor het deeg

  • 2 eieren.
  • 150 g bruine suiker of rooibas.
  • 1 ½ kopje volkorenmeel, rijstmeel of een andere variant.
  • 150 g margarine op kamertemperatuur.
  • 1 theelepel vanille-essence.
  • 150 g kweeperenjam.

Voor het glazuur

  • 100 g poedersuiker.
  • Warm water naar behoefte.

Stap voor stap:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestrijk tegelijkertijd de bakplaat waar de koekjes op komen met margarine.
  • Prak de margarine in een kom met een vork tot een pasta. Voeg de bruine suiker toe en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg als het mengsel romig is de eieren toe en klop het geheel. Voeg de vanille-essence toe.
  • Voeg beetje bij beetje de volkorenmeel (of de meelsoort die je hebt gekozen) toe en kneed tot een glad deeg dat niet breekt.
  • Rol het deeg uit, snijd er gelijke cirkels uit en maak in het midden een kuiltje voor de kweeperenjam.
  • Smelt de jam au bain-marie en vul de bovenkant van de koekjes.
  • Bak ze 15 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn.
  • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Maak ondertussen het glazuur. Doe de poedersuiker in een kom en voeg beetje bij beetje heet water toe. Het moet een stevig mengsel worden, niet te vloeibaar.
  • Bestrijk elk pepertje op de plek waar de kweepeerjam zit en wacht tot het hard wordt.

Extra tips:

  • Voeg bij het maken van het glazuur een paar druppeltjes citroen- of sinaasappelsap toe voor extra smaak.
  • Traditionele Duitse pepertjes zijn helemaal bedekt met glazuur, maar je kunt ook alleen de helft bedekken.
Delen: