Houd je keukengerei met messen uit de buurt van tomatensaus als je het niet wilt verpesten.
Zelfgemaakte tomatensaus is niet eens te vergelijken met industriële tomatensaus. Behalve dat je het aan je eigen smaak kunt aanpassen, is het supermakkelijk om te maken, maar soms willen we een kortere weg nemen die het resultaat kan verpesten. Houd blenders en elektrische keukenmachines uit de keuken als je deze basissaus maakt.
We maken geen soep, of gazpacho, of een milkshake of smoothie. Het tomatensausrecept wordt bereid door het rustig koken van goede rijpe tomaten of tomaten uit blik en nog wat optionele ingrediënten, zoals ui, knoflook, wat andere groenten of aromatische kruiden, evenals extra vierge olijfolie en zout. Iedereen heeft zijn eigen trucjes en persoonlijke accenten, en het hangt ervan af waarvoor we de saus willen gebruiken, maar wat overblijft is de blender.
Dit is een veelgemaakte fout van de Italiaanse kookexpert Lidia Bastianich, vaak veroorzaakt door haast, en ook gebruikelijk bij mensen die de voorkeur geven aan een heel fijne saus zonder veel klontjes. Maar als je het gekookte tomatenmengsel mengt met een blender zoals een miniblender, staafmixer of keukenmachine, voeg je alleen maar lucht toe en bederf je de textuur en kleur.
Je krijgt een lichtroze tomatensaus, in plaats van die mooie felrode kleur die zo kenmerkend is. En het is ook niet erg interessant om de textuur van een saus heel fijn te maken, nog minder als we hem willen gebruiken bij pasta of vis.
De tomaten worden met de hand fijngestampt met een spatel of een pollepel, en hooguit wordt de saus door een aardappelstamper gehaald!