Tiramisu express: het recept voor 4 ingrediënten en klaar in 5 minuten

De bereiding bestaat uit slechts een paar eenvoudige stappen: genoeg voor twee of drie royale porties.

Tiramisu is een van de populairste desserts ter wereld en is al tientallen jaren een rage. Hoewel de textuur die van een koude, gelaagde cake is, gebruikt elk land andere basisingrediënten voor de bereiding. In elk geval wordt het altijd op een stevige bodem gelegd die is gedrenkt in koffie.

Hoewel het in de eerste helft van de twintigste eeuw ontstond, vindt het zijn oorsprong in het noordoosten van Italië, in de regio Veneto. Sommige bronnen, zoals de president van de beroemde restaurantketen Toulá, bevestigen dat het recept in de bordelen van de streek ontstond, waar koks het dessert als attentie aan de vrouwen aanboden. Het stond zelfs bekend als “te tira su”, wat zoiets betekent als “een tussendoortje”.

Toch is het gerecht geen aperitief, maar een veel krachtiger voedingsmiddel met een ander effect, omdat het veel suiker bevat. Tegenwoordig wordt het in tal van varianten aangeboden, zoals met pistachenoten, maar het origineel is met biscuits of koekjes. Via haar officiële Instagram-account liet een bekende influencer stap voor stap zien hoe je dit interessante gerecht kunt maken.

De tiramisu in kwestie is bedoeld om met vrienden te delen en vereist slechts vier ingrediënten, waardoor hij opvalt door zijn eenvoud. Bovendien is het in slechts vijf minuten klaar, aldus gebruiker. Het culinaire initiatief, dat in augustus 2021 werd gepubliceerd, en is veelvuldig gedeeld op verschillende platforms.

Tiramisu express: ingrediënten

  • 2 romige yoghurt
  • 1 pakje koekjes naar keuze
  • Koffie
  • Pure cacao

Stap voor stap

Eerst moet je een kopje koffie zetten, zonder melk of suiker. Gebruik hiervoor een lange capsule – een langere koffie – die overeenkomt met een klein kopje, zoals een latte espresso of americano. Vervolgens moet je de koffie goed mengen met de twee yoghurtpotjes. Roer goed door tot een homogeen mengsel ontstaat.

Om de basis van het dessert te maken, moet u nog een kopje koffie zetten en hier een koekje in dopen. Let op: dompel het koekje niet te lang onder, want dan valt het uit elkaar. Haal vervolgens het koekje met een lepel uit de koffie en leg het op de bodem van de schaal waarin u de tiramisu gaat maken. Op het geweekte koekje doe je het beste een flinke laag van het mengsel van yoghurt en koffie.

Vervolgens strooi je er een beetje pure cacao overheen. Daarna week je een nieuw koekje in de koffie en leg je dit op de vorige laag, waarna je weer een laag yoghurt en een beetje cacao toevoegt. Herhaal dit zo vaak als je wilt.

Bedek de laatste laag goed met yoghurt zodat alles bedekt is, strooi er wat cacao overheen voor de decoratie en voeg een vleugje extra smaak toe. Om het dessert koud en consistent te houden, moet het ongeveer een uur in de vriezer worden gezet, zonder dat het helemaal bevriest. Tot slot hoeft u het alleen nog maar uit de vriezer te halen en ervan te genieten met familie en vrienden. Het recept is voldoende voor twee of drie royale porties, maar u kunt het ook in een vierkante schaal doen om de tiramisu te delen.

Delen: