Wat is het vreemde ingrediënt dat sommige koks gebruiken om kikkererwtenpasta smeuïger te maken?
Kikkererwten zijn veelzijdige peulvruchten, met een milde smaak en textuur wanneer ze worden gekookt, die voor talloze gerechten kunnen worden gebruikt. Het is een van de hoofdingrediënten in de Indiase keuken en veel van zijn recepten zijn zo succesvol dat ze erin geslaagd zijn om grenzen te overschrijden en onderdeel te worden van andere gastronomische culturen. Hummus is hier misschien wel het beste voorbeeld van.
Gezonde snacks boordevol proteïnen: perfect om spiermassa op te bouwen
Als begeleiding, bij bijgerechten, als beleg op brood en vleeswaren, in sandwiches en als tussendoortje is hummus altijd een uitstekende keuze. Naast zijn smeuïgheid en textuur is het een pasta die rijk is aan voedingsstoffen. Kikkererwten, waarvan het wordt gemaakt, zijn rijk aan vitamine C en vitamine B6. Elke 100 gram bonen bevat 7 gram eiwit en 7,6 gram vezels.
Het is een goed vezelalternatief voor mensen met diabetes omdat het helpt de bloedsuikerspiegel op peil te houden, dus 20 tot 25 gram per dag wordt aanbevolen voor vrouwen en 30 tot 38 gram per dag voor mannen.
Hoe maak je hummus romiger
Als je ooit zelfgemaakte hummus hebt gemaakt, had je waarschijnlijk gewild dat het wat romiger werd. Gemalen, gestampte of gepureerde kikkererwten hebben nu eenmaal de neiging om wat klontjes vast te houden, maar niets is onmogelijk als je alle geheimen kent om de pasta veel smeuïger te maken.
Experts zeggen dat er twee belangrijke punten zijn. Ten eerste, hydratatie. Kikkererwten moet je lang laten weken, minstens 12 uur, zodat ze goed gehydrateerd en zacht worden. De rest van het werk wordt gedaan door het koken.
Aan de andere kant is het verwijderen van de schil van de kikkererwten een truc die maar weinigen willen toepassen, maar die een groot verschil maakt. Als de kikkererwten een paar uur hebben geweekt, kun je van de gelegenheid gebruikmaken om het koude water te verversen naar lauw water en tussendoor zachtjes op de kikkererwten drukken om de schil beetje bij beetje te verwijderen. Door het dunne laagje te verwijderen, wordt het vruchtvlees van de peulvrucht direct blootgelegd.
Anderen kiezen ervoor om hun hummus zachter te maken door ingrediënten te gebruiken. Een favoriet, die ook deel uitmaakt van het originele recept, is olijfolie. Er wordt ook water toegevoegd om het mengsel minder deegachtig te maken. Tot slot durven de meer innovatieve mensen een paar lepels roomkaas toe te voegen: net genoeg om het romig te maken, zonder de smaak te veranderen.
Stap voor stap hummus maken
1. Week 250 gram kikkererwten gedurende 12 uur. Verwijder de velletjes na deze tijd of tussen het weken door als je het water ververst.
2. Kook de kikkererwten een uur of tot ze zacht genoeg zijn om te pureren of te mengen.
3. Doe de kikkererwten over in een kom en mix ze met een blender. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken.
4. Meng in een kommetje een teentje gekookte knoflook of knoflookpasta met een eetlepel tahini of sesamzaad. Voeg zout en paprikapoeder toe. Als je roomkaas toevoegt, is het aan te raden om dat bij deze stap te doen.
5. Meng de ingrediënten goed en pers het sap van een citroen erover uit. Dit mengsel moet vervolgens worden toegevoegd aan de gepureerde kikkererwten en opnieuw worden gemengd tot een enkele pasta.