Niet van Lotus of Kinder: de meest gewilde cheesecake met de trendy noten

Op basis van klassieke recepten voor cheesecakes die niet in de oven hoeven, maken we deze cheesecake met pistachesmaak.

Het spreekwoord zegt dat ‘water iets moet hebben als het gezegend wordt’. We weten dat dit soort uitspraken niet altijd kloppen, maar als we het hebben over de boom die recepten met pistachenoten de laatste tijd hebben gehad en nog steeds hebben, vooral op sociale media, dan moeten we toegeven dat dit in ieder geval een ingrediënt is dat alle reden heeft om in de mode te zijn.

Want naast zijn heerlijke smaak heeft deze noot ook interessante voedingswaarde: hij is een goede bron van vezels en vooral van gezonde vetzuren (die in verband worden gebracht met het voorkomen van hart- en vaatziekten). Pistachenoten hebben ook een grote verzadigende werking, zodat een handjevol natuurlijke pistachenoten een perfecte snack tussen de maaltijden door kan zijn.

Iets anders zijn natuurlijk de recepten waarin pistachenoten de hoofdrol spelen. En daar is van alles te vinden (sommige zijn echt lekker, andere zijn alleen bedoeld om likes te verzamelen). Zo hebben we allerlei alternatieven met pistachesmaak gezien: Pistachio Latte, Pistachio Crème Brûlée, Pistachio Tiramisu… En niet te vergeten de razend populaire chocolade Dubai, waarin deze noot niet mag ontbreken.

EEN TAART ZONDER OVEN, PERFECT VOOR WARME DAGEN

Een andere veel voorkomende optie zijn cheesecakes, een soort kaastaarten die meestal niet in de oven hoeven te worden gebakken. Dat is vooral in de zomer erg prettig. Een paar dagen geleden gaven we u al een heleboel voorbeelden van taarten zonder oven.

In dit geval denken we dat de toevoeging van pistache niet alleen een mooi, maar ook een erg lekker alternatief is. Als je zin hebt om je over te geven aan de ‘pistache-mania’ door deze koude taart te maken, volgt hier het stap-voor-stap recept:

CHEESECAKE MET PISTACHE, STAP VOOR STAP

Deze taart is heel eenvoudig te maken, maar vergeet niet dat hij enkele uren in de koelkast moet staan.

INGREDIËNTEN:

Voor de bodem:

  • 200 g koekjes van het type Digestive of María
  • 100 g gesmolten boter

Voor de vulling:

  • 500 g roomkaas (type Philadelphia).
  • 250 ml slagroom (min. 35% vet).
  • 100 g poedersuiker
  • 100 g pistachepasta (u kunt deze kant-en-klaar kopen, maar let erop dat deze voor 100% uit pistache bestaat)
  • 6 blaadjes gelatine (of 10 g smaakloze gelatinepoeder)
  • 2 eetlepels melk (om de gelatine op te lossen).
  • 2 druppels groene kleurstof in gel of pasta (optioneel om de taart een levendiger groene kleur te geven).

Versiering

  • Fijngehakte pistachenoten.
  • Rode vruchten (bijvoorbeeld frambozen, aardbeien in plakjes…).
  • Enkele muntblaadjes.

BEREIDING

Voor de bodem

-Verkruimel de koekjes tot ze op zand lijken.

-Meng ze met de gesmolten boter.

-Druk dit mengsel op de bodem van een springvorm (20-22 cm). Strijk het glad.

-Zet in de koelkast.

Gelatine:

-Week de gelatineblaadjes 5-10 minuten in koud water.

-Verwarm 2 eetlepels melk lichtjes (niet koken) en los de uitgelekte gelatine erin op.

-Zet apart.

Pistachecrème:

-Klop de roomkaas met de poedersuiker in een kom tot een glad mengsel.

-Voeg de pistachepasta en, indien gewenst, de groene kleurstof toe. Meng goed tot een egale kleur ontstaat.

-Voeg de opgeloste gelatine (lauw) toe aan het mengsel.

-Klop de slagroom in een andere kom en voeg deze beetje bij beetje toe met ronddraaiende bewegingen.

Samenstelling:

-Giet het mengsel op de koekjesbodem.

-Strijk het oppervlak glad en zet het minstens 4-6 uur (of een hele nacht) in de koelkast.

Decoratie:

-Bestrooi met gehakte pistachenoten.

-Voeg rode vruchten toe voor het contrast. Je kunt ook wat geraspte witte chocolade toevoegen.

Delen: