De Nederlandse regering neemt een resolute stap in de strijd voor verkeersveiligheid door haar aanpak van bestuurders die onder invloed achter het stuur kruipen volledig te herzien. Het tijdperk van korte en vaak ineffectieve rijverboden loopt ten einde. Voortaan krijgt iedereen die positief test op alcohol te maken met onmiddellijke en strengere gevolgen.
Einde van het tijdperk van korte rijverboden: waarom het oude systeem niet werkte
Tot nu toe kon de politie een tijdelijk rijverbod van twee, drie of zes uur opleggen, afhankelijk van de mate van dronkenschap. Dit systeem werd echter bekritiseerd vanwege zijn inconsistentie en onvoldoende effectiviteit. Vaak kon een bestuurder die voor een paar uur van de weg was gehaald, gewoon in zijn auto of in het dichtstbijzijnde café blijven zitten en weer achter het stuur kruipen terwijl hij nog onder invloed was. De statistieken zijn onverbiddelijk: rijden onder invloed blijft een van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in het land.
Nieuwe norm: 12 uur “rust” en verplichte hercontrole
Nu verandert alles. In overeenstemming met de nieuwe regels, die zijn opgesteld door het ministerie van Infrastructuur en Waterbeheer in samenwerking met de politie en het openbaar ministerie, wordt een uniforme norm ingevoerd.
Hoe gaat dit in de praktijk werken? Elke bestuurder die wordt betrapt met een alcoholpromillage boven de toegestane norm (0,5 promille voor ervaren bestuurders en 0,2 promille voor beginnende bestuurders) krijgt onmiddellijk een rijverbod van 12 uur. Er zijn geen uitzonderingen en kortere termijnen meer mogelijk.
Maar de belangrijkste vernieuwing is de “dubbele controle”. Na afloop van de periode van 12 uur kan de bestuurder niet zomaar zijn rijbewijs ophalen en wegrijden. Hij moet ter plaatse een nieuwe alcoholtest ondergaan. Zoals de minister benadrukte, wordt het rijbewijs pas teruggegeven “na een negatieve ademtest”. Als er na 12 uur nog steeds alcohol in het lichaam aanwezig is, wordt het rijverbod verlengd.
Niet alleen een verbod, maar een heel pakket maatregelen
Dit rijverbod van 12 uur is slechts een eerste, onmiddellijke maatregel. Het doet geen afbreuk aan verdere straffen, die kunnen bestaan uit hoge boetes (van honderden tot duizenden euro’s), verplichte rehabilitatiecursussen (de zogenaamde LEMA- of EMA-cursussen) en zelfs volledige intrekking van het rijbewijs door het Centraal Bureau Rijbewijzen (CBR) in bijzonder ernstige gevallen.
Het doel van deze nieuwe maatregelen is volgens de minister om het strafsysteem “strenger en consistenter” te maken en een duidelijk signaal af te geven aan de samenleving: alcohol achter het stuur hoort niet. De autoriteiten zijn het zat om het leven van gezagsgetrouwe burgers in gevaar te brengen en nu zal iedereen die deze regel overtreedt, uit eigen ervaring ondervinden dat de regering het meent.