Peulvruchten moeten niet langer worden gezien als voedsel voor als het koud is. Peulvruchten uit pot zijn gezond en, nog belangrijker, perfect om in een handomdraai een zomerse salade te bereiden.
De hitte helpt niet mee: in de zomer hebben we minder zin om te koken. We brengen minder tijd door in de keuken, maar eten moet en kan niet altijd op terrasjes en strandtentjes. Daarom moeten we op zoek naar zomerse recepten die licht zijn, natuurlijk, maar vooral ook snel en gemakkelijk te bereiden.
We moeten onze vooroordelen overboord gooien en bijvoorbeeld peulvruchten niet langer zien als voedsel voor als het koud is. De lepel kan ook in de zomer worden gebruikt. Maar in dit geval hebben we het over salades, maar dan met peulvruchten.
Ze zijn gezond, gemakkelijk te maken en snel klaar. En dat laatste komt omdat we peulvruchten uit potten gebruiken. Ze zijn, of zouden moeten zijn, een basisproduct in elke voorraadkast. Ingeblikte vis, groenten en potten met linzen, bonen en kikkererwten moeten altijd in een van de keukenkastjes staan te wachten op hun moment.
Met deze ingrediënten maken we in een handomdraai deze drie recepten voor salades met peulvruchten.
Bonen salade met ui, selder en venkel
Ingrediënten
- Witte bonen (1 pot van 400 g)
- Rode ui (1)
- Selder (1 tak)
- Venkel
- Extra vierge olijfolie
- Zout
- Peper
Bereiding
- Doe de bonen in een vergiet en spoel ze af onder de kraan. Was ze voorzichtig, zodat ze niet breken.
- Snijd de ui (in reepjes), de selder en enkele blaadjes venkel.
- Doe de bonen in een slakom en voeg de ui, selder en venkel toe.
- Voeg peper en zout toe en meng alles.
- Werk af met een flinke scheut goede olijfolie.
- OPTIONEEL: zet het mengsel 30 tot 60 minuten in de koelkast om af te koelen.
Salade van linzen, tomaat en fetakaas
Ingrediënten
- Gekookte linzen (een pot van 400 g)
- Tomaten
- Rode ui of lente-uitjes
- Komkommer
- Verse peterselie
- Feta
- Citroensap
- Extra vierge olijfolie
- Gemalen peper
- Zout
Bereiding
- Spoel de linzen af onder de kraan om het overtollige natrium te verwijderen.
- Snijd de tomaten en ui in kleine stukjes.
- Doe hetzelfde met de komkommer en verwijder de zaadjes.
- Doe de linzen, tomaat, ui en komkommer in een grote kom. Meng alles door elkaar.
- Voeg de met de vingers verkruimelde fetakaas en de fijngehakte verse peterselie toe.
- Maak in een glazen pot een vinaigrette met olie, citroensap en zout.
- Giet dit over de ingrediënten in de kom en meng goed.
- Breng op smaak met peper en zout, serveer en eet smakelijk.
- OPTIONEEL: je kunt het gerecht in de koelkast zetten om af te koelen.
Kikkererwtensalade met tonijn
Ingrediënten
- Gekookte kikkererwten (een pot van 400 g)
- Rode ui
- Komkommer
- Cherrytomaten
- Tonijn in olijfolie
- Extra vierge olijfolie
- Citroen
- Koriander
- Zout
Misschien vind je dit ook leukHet typische gerecht uit Catalonië dat weinig mensen in de rest van Spanje kennen: een frisse salade, ideaal voor de zomerDe onfeilbare truc om een smakelijke rijst te maken, volgens José Andrés (en het is niet het bakje of de bouillon)Het makkelijke en gezonde aperitief dat je in 10 minuten kunt bereiden met een blikje tonijn
Bereiding
- Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze af onder de kraan, zonder ze te breken.
- Snijd de rode ui in reepjes, de komkommer in plakjes en de cherrytomaten doormidden.
- Doe de kikkererwten, tonijn, rode ui, komkommer en tomaten in een slakom.
- Voeg de gehakte koriander toe.
- Meng in een kom 2 eetlepels citroensap met 3 eetlepels extra vierge olijfolie, zout en peper naar smaak. Klop goed tot een emulsie ontstaat.
- Giet over de salade, meng… en smullen maar.
- OPTIONEEL: je kunt de salade in de koelkast zetten om af te koelen.