Vraag je je af wat je beter kunt kiezen: kefir of karnemelk? Hoewel beide producten vaak in onze koelkasten te vinden zijn, hebben ze toch iets andere eigenschappen. Ontdek hoe elk van deze dranken je gezondheid beïnvloedt.
Kefir en karnemelk zijn melkdranken die erg populair zijn in ons land. Ze verschillen echter niet alleen in smaak, maar ook in samenstelling en eigenschappen. Veel mensen vragen zich dan ook af wat beter is: kefir of karnemelk, en wat ze het beste permanent in hun dieet kunnen opnemen. Het blijkt dat het antwoord op deze vraag niet eenduidig is.
Wat is beter: kefir of karnemelk?
Deze twee vergelijkbare zuivelproducten verschillen niet alleen in het productieproces, maar vooral in hun effect op ons lichaam. Kefir is rijker aan probiotica, omdat het ontstaat door fermentatie met kefirgist. Het is dus goed voor de gezondheid van onze darmen en het drinken ervan verbetert ook onze weerstand. Het wordt vaak aanbevolen als aanvulling op de voeding na een antibioticakuur. Als u dus op zoek bent naar een intensieve probiotische werking, kies dan voor kefir.
Buttermilk ontstaat als bijproduct bij de productie van boter. Het heeft een mildere smaak dan kefir en is ook een lichtere drank, maar is niet zo goed voor onze gezondheid. Buttermilk bevat ook melkzuurbacteriën, maar in mindere mate en minder divers dan kefir. Het is echter een betere bron van eiwitten dan kefir (kefir – 3,4 g eiwit, buttermilk – 3,6 g) en heeft bovendien een laag vetgehalte (kefir – 2 g vet, maïskorrel – 1,5 g), wat weer gunstig kan zijn voor mensen die een vetarm dieet volgen. Maïskorrel bevat ook minder calorieën dan kefir (100 ml kefir bevat 51 kcal, maïskorrel 46 kcal). Bovendien is het beter geschikt voor mensen met een gevoelige maag die intensieve gefermenteerde producten niet goed verdragen.
Buttermilk is ook veelzijdiger, omdat het geschikt is als ingrediënt in verschillende gerechten en gebak. Het levert ook veel gemakkelijk opneembaar calcium, dat belangrijk is voor een goede werking van het zenuwstelsel en het botstelsel. Er zijn nu ook lactosevrije varianten van buttermilk en kefir op de markt (geschikt voor mensen die lactose niet verdragen).
Beide producten zijn een uitstekende aanvulling op het dieet. Het zijn gefermenteerde producten (yoghurtbacteriën), caloriearm en tegelijkertijd een bron van calcium. De voedingswaarden zijn zeer vergelijkbaar, alleen de productievorm verschilt. Je kunt beide producten gerust in je winkelmandje leggen, aldus diëtiste Anna Reguła in een bericht op Instagram.
Het gebruik van kefir en karnemelk in de keuken
Kefir is ideaal als toevoeging aan smoothies of cocktails, zowel met fruit als met groenten. Het is ook geschikt voor het bereiden van ijs en verschillende soorten desserts, bijvoorbeeld in de vorm van mousses. Je kunt het ook gebruiken als ingrediënt in sauzen of marinades. Voor veel mensen is het ook een onmisbaar onderdeel van een lunch met jonge aardappeltjes. Buttermilk is dan weer een geschikte toevoeging aan soepen en is ook zeer geschikt als ingrediënt in pannenkoeken, cakes of ander gebak. Je kunt het ook toevoegen aan een fruitsalade. Beide dranken smaken ook heerlijk om zo te drinken of als aanvulling op een maaltijd.