Varkensnek, ook wel karczek genoemd, is een van de meest gewaardeerde vleessoorten in Polen. Het is zeer geschikt om te stoven, bakken, braden en grillen, en als het is afgekoeld, kun je het op een broodje doen. Om de varkensnek sappig en mals te krijgen, is het handig om een paar baktrucs te kennen.
Kies voor het braden het beste een stuk vlees van ongeveer 2 kilo. Vraag indien mogelijk om jonge nek – deze herkent u aan de lichtere, roze kleur en het witte vet. Vlees van oudere dieren heeft een meer rode kleur en kan ook lekker zijn, maar jong vlees is veel geschikter voor braden.
Nekstuk gebakken onder kool. Zo smaakt het het lekkerst
Welke marinade voor nekstuk?
Om nekstuk sappig en smaakvol te maken, is het de moeite waard om het van tevoren te marineren. Dat kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld met azijn en kruiden zoals laurier, piment, peper, knoflook en ui. Ook heerlijk is een marinade op basis van droge rode wijn met geraspte groenten zoals ui, wortel, bleekselderij en knoflook.
Je kunt de varkensnek ook marineren in karnemelk met citroensap, hete paprika, marjolein en knoflook. Laat het ongeveer 12 uur onder de kruiden marineren. Voor het braden kun je het overtollige marinade met een papieren handdoek verwijderen, maar spoel het vlees in geen geval af.
De beste temperatuur om varkensnek te braden
Voor het braden is het goed om de varkensnek in een pan met goed hete vetstof te bakken, zodat de poriën van het vlees dichtgaan en de sappen binnen blijven. Je kunt hiervoor geklaarde boter, plantaardige olie die bestand is tegen hoge temperaturen of varkensreuzel gebruiken.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius of iets hoger (maximaal 200 graden Celsius). Volgens de algemene regel geldt dat voor elke kilo vlees ongeveer een uur bakken nodig is. Het vlees is gaar als de interne temperatuur ongeveer 160 graden Celsius is, wat je kunt controleren met een vleesthermometer.
Waar bak je varkensnek in?
Het beste bakgerei voor varkensnek is een gietijzeren braadpan, die een constante temperatuur behoudt en je in staat stelt het vlees tijdens het bakken af te dekken en weer bloot te leggen. Je kunt ook een hittebestendige glazen schaal met deksel gebruiken of, als laatste redmiddel, aluminiumfolie. Let er in dit geval op dat je het vlees goed inpakt, zodat het vocht niet naar buiten kan lopen. Verwijder de laatste 10-15 minuten van het bakken het deksel of de folie, zodat de korst mooi bruin kan worden.
Wacht even met het snijden van het vlees nadat je het uit de oven hebt gehaald. Als je de nek te snel aansnijdt, zullen de sappen die erin zitten meteen naar buiten lopen. Wacht ongeveer 10 minuten, dan zullen ze tot rust komen en zich in elk deel van het gebraad stabiliseren.