Hoe maak je teriyaki kip met rijst: een leuk recept met goedkope ingrediënten

Dit heerlijke gerecht is een klassieker uit de Aziatische keuken en hier laten we je zien hoe je het eenvoudig kunt maken.

Kip teriyaki met rijst is een gerecht dat in veel Aziatische restaurants niet mag ontbreken. Het is een van de klassiekers die nooit uit de mode raakt en ons een explosie van smaken bezorgt die onze smaakpapillen prikkelen. De Japanse oorsprong komt van het woord ‘teri’, dat glans betekent, en ‘yaki’, wat in het Nederlands ‘gegrild’ of ‘geroosterd’ betekent.

Dit traditionele gerecht is afkomstig uit Centraal-Azië, waar zoet vlees wordt gemengd met een zoetzure saus. Kip met teriyakisaus is zelfs een van de symbolen van de eenvoudigste keukens en tegenwoordig een referentiepunt in de wereldkeuken. Eeuwen geleden gebruikten de Japanners suiker als een methode om vlees te conserveren. Later werd het gemengd in zoute sauzen en werd het een onmisbaar onderdeel van hun dagelijkse maaltijden.

Dit gerecht is zonder twijfel een van de gerechten die we moeten proberen, en het is nog beter als we het zelf maken. We verzekeren je dat het heel eenvoudig te bereiden is, want je hoeft geen culinaire expert te zijn. Met betaalbare ingrediënten die je in elke supermarkt kunt vinden en door de bereidingsstappen te volgen, maak je een kip met teriyakisaus die om je vingers bij af te likken is.

Ingrediënten voor de kip

Dit recept is ideaal voor 3 personen en kost ongeveer 11 euro. Concreet kost elke portie 3,50 euro

  • 500 g kippendijen. 2,33 € / 600 g
  • 2 theelepels tarwebloem. 0,72 € / 1 kg.
  • Lange witte rijst. 1,30 € / 1 kg.
  • Olijfolie.
  • Zout.
  • Peper.

Ingrediënten voor de teriyakisaus

  • 50 ml sojasaus. 2,49 € / 150 ml
  • 3 theelepels honing. 1,13 € / 500 g
  • 1 theelepel azijn. 0,62 € / 1 l.
  • 2 teentjes knoflook. 2,05 € / 250 g
  • 1/2 glas water.

Bereiding van teriyaki-kip met rijst

  1. Kook de rijst en zet apart.
  2. Bestrooi de kip met zout en peper en voeg een beetje bloem toe zodat deze de saus absorbeert. Bak de kip in een koekenpan met een beetje olie tot deze goudbruin is.
  3. Maak vervolgens de saus. Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed, de honing moet goed verdund zijn.
  4. Kook de saus 5 minuten op middelhoog vuur in een koekenpan.
  5. Voeg vervolgens de in reepjes gesneden kip toe en zet het vuur hoger.
  6. Serveer de rijst met de kip er bovenop en de saus die in de pan is achtergebleven.

Eigenschappen van kip

Kip is een veelgebruikt ingrediënt in alle huishoudens, vooral vanwege de hoge voedingswaarde, de lage prijs en de veelzijdigheid, omdat het op verschillende manieren kan worden bereid. Bovendien bevat het weinig vet en calorieën en is het rijk aan voedingsstoffen, vitamines en eiwitten met een hoge biologische waarde die essentiële aminozuren leveren voor ons lichaam en het goed functioneren ervan.

Kip heeft onder andere de eigenschap dat het het serotoninegehalte in de hersenen verhoogt, waardoor we ons beter voelen, het helpt botverlies tegen te gaan, het houdt de bloedvaten gezond en zorgt voor veel energie.

Delen: