Het perfecte aperitief voor je zomeravonden: gemakkelijk te bereiden en caloriearm

Crudités zijn rauwe groenten die worden geserveerd met verschillende dipsauzen. Het is een gezond, caloriearm aperitief, heel zomers en zo gemakkelijk te bereiden!

Vandaag willen we twee concepten combineren: tapas en gezond koken, en je zult zien dat dat helemaal niet zo gek is. Deze combinatie biedt heel veel mogelijkheden, met bijvoorbeeld ingemaakte groenten, groente- of visconserven, gegrilde zeevruchten, gedroogde vruchten, koude soepen geserveerd in shotglaasjes… En ook crudités passen perfect in deze categorie. Onder deze naam worden rauwe groenten verstaan die in reepjes of schijfjes zijn gesneden en worden geserveerd met dipsauzen. Ze zijn heel gemakkelijk te bereiden, we vinden ze heerlijk als aperitiefhapje en bovendien

Wat zijn de beste groenten om crudités te maken?

De meest gebruikte groenten voor rauwkost zijn wortelen, selder, komkommer, paprika, courgette, lente-uitjes, enz. Maar er zijn ook andere groenten die zich lenen voor andere presentaties en er ook nog eens fantastisch uitzien, zoals broccoliroosjes of bloemkool, radijsjes, cherrytomaatjes, slablaadjes of witlof, en eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken en lekker vindt!

Sauzen om bij rauwkost te serveren

Er zijn verschillende sauzen, en we geven je het recept voor een aantal daarvan, maar de meest populaire zijn hummus, aioli, guacamole, roomkaas of yoghurt, vinaigrettes, enz. Het idee is dat het frisse sauzen zijn, met een vleugje smaak om die van de groenten, die ook fris en knapperig zijn, te versterken.

Hoe serveer je crudités?

We maken gebruik van het kleurenpalet om dit gerecht op verschillende manieren te presenteren:

  • Een goed idee om crudités te presenteren is om de goed gewassen en gedroogde groenten op een schaal of schaal of op eenplank te leggen.
  • Let op de verscheidenheid aan ingrediënten (als je kiest voor verschillende soorten groenten in verschillende kleuren, wordt het geheel nog mooier).
  • Serveer het gerecht met verschillende sauzen om het nog lekkerder en gevarieerder te maken en speel ook met de kleuren.
  • Voor de presentatie van de sauzen kun je kiezen voor kleine schaaltjes of glazen glaasjes, die er erg mooi uitzien.
  • Je kunt de verschillende groenten ook in kleine, langwerpige glaasjes serveren.

Ingrediënten

Voor de ‘crudités’
  • 2 wortelen
  • 2 komkommers
  • 2 groene paprika’s
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
Voor de yoghurtsaus
  • 2 magere yoghurtjes
  • aromatische kruiden
  • komkommer
  • citroensap
  • extra vierge olijfolie
  • zout
Voor de kaassaus
  • 4 eetlepels roomkaas
  • 1 eetlepel caloriearme yoghurt
  • gemalen komijn
Voor de spinaziesaus
  • 3 eetlepels spinaziepuree
  • 3 eetlepels roomkaas
  • 1 eetlepel mosterd
Voor de mediterrane kruidenvinaigrette
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 2 eetlepels aromatische kruiden (rozemarijn, oregano, tijm en basilicum)
  • zout

Bereiding

De ‘crudités’

  1. Schil de wortelen en snijd ze in reepjes.
  2. Was, droog en verwijder de steeltjes en zaadjes van de paprika’s en snijd ze op dezelfde manier.
  3. Was, droog en snijd de komkommer en courgette op dezelfde manier of in plakjes.

De yoghurtsaus

  1. Was, droog, schil en snijd de komkommer in kleine blokjes.
  2. Meng de yoghurts in een kom en voeg de komkommer, aromatische kruiden, olijfolie, citroensap en zout toe.

De kaassaus

  1. Meng de roomkaas en de yoghurt in een kom.
  2. Voeg de gemalen komijn en een beetje zout toe en meng goed.

De spinaziesaus

  1. Doe de spinaziepuree en de roomkaas in een kom.
  2. Voeg de mosterd toe en meng goed.

De mediterrane kruidenvinaigrette

  1. Hak de kruiden heel fijn.
  2. Doe de kruiden in een kom en voeg de olijfolie, azijn en een beetje zout toe.
  3. Meng goed.

Presentatie

Doe de sauzen in kleine kommetjes en serveer ze met de groentesticks op een schaal.

Delen: