Het eenvoudige zomerdessert met chocolade en macadamia’s: een semifreddo waarmee je iedereen zult imponeren (zonder gedoe en in minder dan een half uur)

Zonder oven, met chocolade, knapperige gekarameliseerde noten en een textuur die smelt in de mond. Deze taart is een bom… maar dan van geluk.

Er zijn gemakkelijke, snelle desserts, die je maakt om even iets op tafel te zetten, zoals een eenvoudige citroencake, en er zijn desserts die je maakt om indruk te maken, zoals een heerlijke appeltaart. En dan zijn er nog desserts die, zoals deze halfkoude chocoladetaart met macadamia’s, alles hebben: spektakel, smaak en geen gedoe. Ik zeg het je alvast: als je chocolade kunt smelten en een bakvorm met folie hebt, ben je al halverwege. En als je dan ook nog het geduld hebt om zes uur in de vriezer te wachten zonder er alvast een hapje van te nemen… dan verdien je een medaille.

De textuur van semifreddo is namelijk heerlijk met chocolade, met sinaasappel, met nougat of met wat je maar wilt.

Deze taart is ideaal voor feestjes, etentjes met gasten of elk moment waarop je wilt dat iemand zegt: “Heb jij dit gemaakt?”. De combinatie van smeltende chocolade, slagroom en gekarameliseerde walnoten is altijd een succes. Bovendien is het een van die desserts die je van tevoror kan klaarmaken, die niet bederft in de koelkast en waarmee je indruk maakt als het moment is aangebroken om het zoete artillerie tevoorschijn te halen.

Als je nog nooit met macadamianoten hebt gewerkt, bereid je dan voor op hun boterachtige textuur en zachte, elegante smaak. Ze vormen de perfecte knapperige tegenhanger voor deze halfkoude mousse. Laten we aan de slag gaan, want dit wordt interessant.

Ingrediënten

  • 200 gram macadamianoten
  • 435 gram suiker
  • 2 eieren + 4 eidooiers
  • 600 milliliter slagroom
  • 30 gram pure cacaopoeder
  • 260 gram pure chocolade
  • Poedersuiker om te garneren

1. Bereid de bakvorm voor

Bekleed een rechthoekige bakvorm van ongeveer 11 x 21 cm met vershoudfolie en laat deze aan de zijkanten uitsteken. Dit maakt het later makkelijker om de cake uit de vorm te halen. Zet apart.

2. Karamelliseer de noten

Verwarm 220 g suiker met 80 ml water in een steelpan tot een goudbruine karamel ontstaat. Voeg de hele macadamianoten toe, roer voorzichtig en laat een paar minuten koken. Verdeel de gekaramelliseerde noten over een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afkoelen en drogen.

3. Bereid de eierbasis

Klop de 2 hele eieren en de 4 eidooiers samen met de resterende suiker (215 g) ongeveer 2 minuten, tot ze wit beginnen te worden. Zet dit mengsel au bain-marie en kook al roerend 6-8 minuten. Het mengsel moet iets dikker worden, maar niet stollen. Haal van het vuur en laat afkoelen.

4. Klop de slagroom met cacao

Klop in een koude kom (dit helpt erg) de slagroom samen met het cacaopoeder op. Doe dit met een elektrische mixer totdat het mengsel stevig is. Voeg deze slagroom met ronddraaiende bewegingen toe aan het eier-suikermengsel, dat van het vuur is gehaald.

5. Voeg de chocolade en walnoten toe

Rasp 100 g pure chocolade en hak een derde van de gekarameliseerde walnoten fijn. Voeg beide ingrediënten toe aan het mengsel, zorg ervoor dat de mousse niet te veel inzakt. Giet dit mengsel in de beklede vorm, dek af met plasticfolie en zet minstens 6 uur in de vriezer.

6. Maak de chocoladedecoratie

Smelt de resterende chocolade (ongeveer 160 g) au bain-marie. Giet deze op een vel bakpapier en strijk met een spatel uit tot een dunne laag. Laat afkoelen en snijd, voordat de chocolade helemaal hard wordt, in reepjes of onregelmatige stukjes. Dit wordt de knapperige coating van de taart.

7. Haal uit de vorm en versier

Haal de cake uit de vriezer en haal hem voorzichtig uit de vorm door de folie eraf te trekken. Leg hem op een mooie schaal. Bedek de zijkanten met de chocoladeschilfers en versier de bovenkant met de rest van de gekarameliseerde walnoten. Bestrooi met een beetje poedersuiker vlak voor het serveren.

Een recept dat alles heeft

Het beste aan deze cake is, naast de smaak, dat je geen oven nodig hebt. Dus als het snikheet is of als je gasten hebt en tijd wilt besparen, is dit dessert de oplossing. Je kunt het de avond van tevoren klaarmaken en op de dag zelf in vijf minuten versieren. En geloof me, als je deze halfbevroren cake uit de koelkast haalt en op tafel zet, zullen de verbaasde gezichten een spektakel zijn.

Wil je een mildere versie? Vervang dan een deel van de pure chocolade door melkchocolade. Heb je geen macadamia’s? Probeer dan eens hazelnoten, amandelen of zelfs gewone walnoten. Het resultaat is anders, maar net zo lekker.

Een dessert om te herhalen

Het is waar dat deze taart eruitziet als een feesttaart, maar wie zegt dat je niet elke dag iets te vieren hebt? Er zijn maar weinig dingen die zo eenvoudig zijn en zo’n indrukwekkend resultaat opleveren. Romige, knapperige textuur, zoet maar niet plakkerig en met een vleugje bitterheid van de cacao… Als je hem eenmaal hebt gemaakt, garandeer ik je dat het niet de laatste keer zal zijn.

Delen: