Gemakkelijk, licht en fris: de beste recepten met avocado voor in de zomer

Een veelzijdig ingrediënt dat dankzij zijn voedingswaarde uitstekend geschikt is voor zowel lunch- als dinergerechten.

Ondanks dat het een vette vrucht is, is de avocado een voedingsmiddel met een hoge voedingswaarde. Jaren geleden was het een exotisch ingrediënt, maar tegenwoordig hebben we het heel natuurlijk in onze gerechten opgenomen. Het heeft ons hart veroverd door zijn romige textuur en de veelzijdigheid waarmee het in de keuken kan worden gebruikt.

Het is een geweldige aanvulling op ons dieet omdat het een bron is van gezonde vetzuren, vitamines, mineralen en plantaardige eiwitten. Vandaag geven we je een lijst met de 8 beste recepten die je met deze vrucht kunt bereiden, vooral in deze zomer en bij intense hitte, wanneer het lichaam vraagt om frisse en koele gerechten.

Van soepen tot patés of salades, de avocado kan de ster van je gerechten worden, omdat hij perfect combineert met al je favoriete ingrediënten en alle soorten verse voedingsmiddelen. Hier zijn enkele recepten die je niet mag missen.

Gebakken avocado’s gevuld met zalm en ei

Ingrediënten

Voor dit heerlijke recept heb je alleen 4 rijpe avocado’s, 50 gram gerookte zalm, 4 eieren, paprikapoeder, dille, zout en peper naar smaak nodig.

Bereiding van de avocado’s met zalm en ei

  1. Snijd eerst de avocado’s doormidden, haal de helften uit elkaar en verwijder de pit.
  2. Leg vervolgens alle helften op een ovenvaste schaal, met wat ruimte ertussen.
  3. Snijd ondertussen de zalm in kleine stukjes om de holte van de pit op te vullen.
  4. Scheid het eiwit van het eigeel en bewaar het eiwit voor een ander gerecht.
  5. Leg het eigeel op de zalm en bestrooi met peper en zout.
  6. Bak ongeveer 10 minuten in de oven op 180 °C.
  7. Haal uit de oven en bestrooi de avocado’s met paprikapoeder en verse dille. Serveer onmiddellijk.

Groene club sandwich met avocado

Een klassiek recept dat je veel gezonder en voedzamer kunt maken door er een groene toets aan toe te voegen met avocado. Je hebt hiervoor ingrediënten nodig die iedereen in huis heeft.

Ingrediënten

3 sneetjes volkoren- of roggebrood, 1 kleine avocado (ongeveer 100 gram), ontpit en in plakjes gesneden, 3 eetlepels hummus, een handvol rucola en 8-12 cherrytomaatjes, in dunne plakjes gesneden.

Zo maak je de groene club sandwich met avocado

  1. TRooster het brood en smeer de hummus gelijkmatig uit over één kant van elke sneetje.
  2. Leg op een van de sneetjes de helft van de avocado, de rucola en de tomaat. Breng op smaak met peper en zout. Dek af met een ander sneetje.
  3. Voeg de rest van de avocado, de rucola en de tomaat toe, breng opnieuw op smaak en dek af met het derde en laatste sneetje.

Smoothie met avocado en honing

Een perfect recept om de dag vol energie te beginnen of om te genieten van een lekker verfrissend tussendoortje op warme dagen.

Ingrediënten voor een smoothie met avocado en honing

Je hebt alleen nodig: 1 middelgrote rijpe avocado, 250 ml zeer koude amandelmelk (kan worden vervangen door melk naar keuze), 1 eetlepel honing en maanzaad.

Bereiding

  1. Schil de avocado en haal het vruchtvlees eruit.
  2. Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een romig en homogeen mengsel. Serveer direct, goed gekoeld.
  3. Garneer eventueel met sesamzaadjes of maanzaad en enkele blaadjes spinazie.

Kipsalade met quinoa en avocado

Een zeer verfrissend gerecht met een bijzondere smaak en een belangrijke toevoeging van voedingsstoffen als aanvulling op elke maaltijd van de dag.

Ingrediënten

50 gram ongekookte quinoa, 1 eetlepel olijfolie, 100 gram zoete maïskorrels, 75 gram in vieren gesneden cherrytomaten, een handvol vers gesneden koriander, 2 fijngesneden lente-uitjes, schil en sap van 1 limoen, 1/2 fijngesneden rode peper, 1 rijpe avocado en 200 gram koud, in stukjes gesneden, geroosterde kip zonder vel.

Hoe maak je de kip-quinoa-avocadosalade?

  1. Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Was ondertussen de quinoa in een fijne zeef, voeg deze toe aan het kokende water, roer goed door en laat op laag vuur ongeveer 12 minuten koken of tot de quinoa gaar is.
  2. Terwijl de quinoa kookt, doe je de zoete maïs in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Bak ongeveer 5 minuten totdat de maïs licht geroosterd is. Zet apart voor later gebruik.
  3. Spoel de gekookte quinoa af onder koud water en druk met een lepel stevig op de quinoa om het overtollige vocht te verwijderen.
  4. Doe alle quinoa in een kom en meng met de olijfolie, zoete maïs, koriander, lente-ui, limoenrasp, chilipeper en tomaten. Breng op smaak met zwarte peper.
  5. Halveer de avocado en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees eruit met een grote metalen lepel, snijd in plakjes en meng met het limoensap.
  6. Voeg als laatste de stukjes kip en avocado toe aan de salade en meng alles goed door elkaar voor het serveren.

Komkommersoep met avocado en yoghurt

Een recept dat verder gaat dan een gazpacho. Het is een koude soep boordevol gezonde eigenschappen, die de frisse smaak van avocado en komkommer combineert met een licht pittige toets van jalapeño.

Ingrediënten

2 avocado’s, 2 komkommers, 4 jalapeño’s, 500 ml natuuryoghurt, 2 uien, 2 teentjes knoflook en 4 limoenen.

Bereiding van een komkommersoep met avocado en yoghurt

  1. Schil de avocado, komkommer, knoflookteentjes en ui.
  2. Snijd de avocado in stukjes.
  3. Snijd de komkommer, knoflook en ui in grote blokjes. Bewaar een paar stukjes komkommer voor later.
  4. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een gladde, homogene crème. Zet het mengsel even in de koelkast.
  5. Serveer met een paar druppels limoensap, de apart gehouden komkommerblokjes en dun gesneden verse jalapeño’s. Deze laatste stap kunt u overslaan als u niet van pittig houdt.

Zalm- en avocadotartaar

Het geheim van dit heerlijke recept zit hem in de versheid van de zalm, die tijdens de bereiding goed koud moet blijven. Daarnaast is een smaakvolle maar niet te intense dressing belangrijk.

Ingrediënten voor zalm- en avocadotartaar

400 gram verse zalm, 2 middelgrote rijpe avocado’s, 1 citroen, extra vierge olijfolie, 2 theelepels Perrins-saus, 1 theelepel tabasco, 2 theelepels mosterd, 2 eetlepels gehakte bieslook, 2 eetlepels sesamzaadjes en zout naar smaak.

Bereiding

  1. Snijd de zalm in blokjes en zorg ervoor dat er geen graten meer in zitten.
  2. Snijd de avocado in blokjes van dezelfde grootte als de zalm.
  3. Maak de dressing voor de tartaar: meng vijf of zes eetlepels olijfolie, twee eetlepels citroensap, de Perrins-saus, mosterd en tabasco. Voeg zout en peper naar smaak toe. Roer goed door.
  4. Voeg de dressing toe aan de zalm. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Leg met behulp van een vorm een laagje zalm op de borden. Leg daarop een laagje avocadoblokjes en vervolgens weer een laagje zalm.
  6. Serveer met wat fijngehakte bieslook en sesamzaadjes.

Zelfgemaakt avocado-limoenijs

Een recept om je lichaam af te koelen tijdens deze zomerse dagen, waarbij de romigheid van avocado perfect wordt gecombineerd met de frisse citroensmaak van limoen.

Ingrediënten voor zelfgemaakt avocado-limoenijs

3 avocado’s, 2 limoenen, 4 eidooiers, 200 gram poedersuiker (kan worden vervangen door zoetstof) en 500 milliliter melk naar keuze.

Bereiding

  1. Schil de avocado’s en haal het vruchtvlees eruit. Meng het vruchtvlees met het sap van de limoen en mix tot een romig mengsel.
  2. Klop de eidooiers met de melk en de poedersuiker. Meng alles met de avocado en giet het mengsel in een bak met deksel.
  3. Zet de schaal in de vriezer en laat minimaal 4 uur afkoelen, roer elke 30 à 40 minuten om te voorkomen dat het geheel bevriest.

Eieren gevuld met guacamole en spek

Een variant op de traditionele versie van gevulde eieren met tonijn en mayonaise, maar dan met de lichte smaak van avocado, de krachtige smaak van spek en een vleugje chilipoeder.

Ingrediënten

6 eieren, 100 gram spek, 2 avocado’s, 1 lente-uitje, 1 takje koriander, 1 limoen, 2 theelepels chilipoeder, zout en peper naar smaak.

Bereiding van de met guacamole en spek gevulde eieren

  1. Kook de eieren ongeveer 10 minuten in kokend water. Haal ze vervolgens uit het water en laat ze rusten.
  2. Pel ze, halveer ze en verwijder de dooiers.
  3. Pel ook de avocado, verwijder de pit en snijd hem in stukjes. Doe alles in een kom.
  4. Snijd de lente-ui heel fijn en doe deze in de kom.
  5. Voeg het sap van de limoen, de gehakte koriander, een theelepel chilipoeder en de eidooiers toe aan het mengsel.
  6. Prak het geheel met een vork tot een homogene pasta.
  7. Snijd het spek in dunne reepjes en bak deze in een pan zonder olie.
  8. Meng het spek met de guacamole en vul de eieren.
  9. Serveer de eierhelften op een schaal en bestrooi ze met nog een theelepel chilipoeder. Laat ze even in de koelkast staan voordat u ze opeet.
Delen: