Courgette is een ingrediënt waarmee u tal van recepten kunt maken, zoals deze smakelijke en originele veganistische gehaktballetjes.
De zomer in is niet compleet zonder recepten als gazpacho, salmorejo, gezonde en verfrissende salades of heerlijke gegrilde vis. En we mogen ook niet vergeten dat courgette een seizoensgroente is. Dit ingrediënt is zeer veelzijdig in de keuken. Met deze groente kun je originele gerechten maken die vol van smaak zijn. Bovendien heeft courgette verschillende gezondheidsvoordelen.
Wij willen je inspireren om te innoveren in de keuken en te ontdekken wat je allemaal kunt maken met courgette als hoofdbestanddeel. Een idee? Probeer eens het onderstaande recept, het zal je misschien verrassen.
Voordelen van courgette
Courgette is een groente met tal van gezondheidsvoordelen. Volgens de Clínica Victoria bevat courgette veel water, waardoor het een caloriearm voedingsmiddel is. Bovendien is het rijk aan kalium en natriumarm, waardoor het helpt om “overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen”, zoals het bedrijf zelf uitlegt.
Daarnaast benadrukt dat courgette vitamine C bevat, een antioxidant die de schadelijke effecten van vrije radicalen bestrijdt. “Het is nodig voor de groei en het herstel van weefsels en vormt eiwitten die de huid, pezen en ligamenten samenstellen”, legt ook uit over de genoemde vitamine.
legt ook uit dat courgette vezels bevat. “Vezelrijke voedingsmiddelen bevorderen de darmtransit en verminderen het risico op aandoeningen zoals hiatus hernia, diverticulitis, aambeien en zelfs bepaalde soorten darmkanker”, aldus de stichting.
Courgetteballetjes
Nu we enkele voedingsvoordelen van courgette hebben uitgelegd, volgen hier een recept om jezelf te verrassen. Het gaat om een gerecht met veganistische gehaktballetjes van het, dat op het sociale netwerk meer dan honderdduizend volgers heeft.
Ingrediënten
- 800 g courgette
- 600 g aardappelen met weinig vocht
- 150-200 g paneermeel
- 2 teentjes knoflook
- 1 takje pimpernel
- 1 takje munt
- Zwarte peper
- Zout
- EVOO
Zo maak je courgetteballetjes
- Kook de aardappelen en rasp de courgette.
- In een koekenpan bakken we de gehakte teentjes knoflook en de courgette die we eerder hebben geraspt. We voegen een beetje zout toe zodat de groente gaat zweten.
- In een kom doen we de courgette en de aardappelen, die gepureerd moeten zijn. We voegen ook de kruiden toe die we eerder hebben fijngehakt.
- Voeg opnieuw zout en zwarte peper toe, samen met broodkruimels. Meng alles tot een compact deeg.
- Maak de gehaktballetjes. Afhankelijk van de hoeveelheid ingrediënten die je hebt gebruikt, moet je ongeveer 32 stuks krijgen.
- Zodra alle gehaktballetjes klaar zijn, bak je ze in een pan met olijfolie van eerste persing.