Een cake zo licht als een veertje. Luchtige biscuit met gelei en fruit

Bałaganiara is een cake die er op het eerste gezicht nogal onhandig en slordig uitziet. Maar zo hoort het ook, want hij zit boordevol smaak en fruit. Het bestaat uit verschillende lagen die samen een harmonieus geheel vormen. Probeer het recept eens uit en je zult snel ontdekken hoe lekker dit dessert is.

Bałaganiara – wat is dat voor een cake?

Hoewel de naam van de cake misschien een beetje afschrikwekkend is, verwijst hij naar het kleurrijke, ietwat chaotische uiterlijk van het gebak. Bałaganiara is een dessert met een luchtige en lichte biscuit als basis. Het fruitmousse van aardbeien, abrikozen, perziken en appels tussen de twee lagen cake zorgt voor extra vocht en smaak. Het geheel wordt versierd met fruitgelei. Ook mandarijnen, perziken en aardbeien ontbreken niet.

Dankzij de toevoeging van zoveel vers fruit is het dessert sappig, licht en zeer verfrissend. Het is een geweldig recept voor de zomer, omdat het niet zwaar is en niet erg zoet. Overtuig uzelf dat de meeste thuisbakkers dit recept kunnen maken.

Bałaganiara-cake – recept

Ingrediënten:

Biscuit

  • 120 g tarwebloem
  • 120 g suiker
  • 4 eieren (maat L of XL)
  • theelepel bakpoeder

Fruitmousse:

  • 500 g appels, perziken, abrikozen, aardbeien,
  • 4 eetlepels suiker,
  • 2 eetlepels citroensap,
  • 2 theelepels gelatine,
  • 50 ml heet water,

Fruitgelei:

  • 2 pakjes aardbeiengelei,
  • 750 ml heet water,
  • 300 g vers fruit: aardbeien, perziken, mandarijnen.

Bereiding:

Bereid het biscuitgebak. Scheid de eiwitten van de eidooiers. Klop de eiwitten stijf. Voeg geleidelijk de suiker toe en blijf roeren tot het schuim stijf en glanzend is. Voeg vervolgens één voor één de eidooiers toe en meng goed na elke toevoeging. Zeef de bloem met het bakpoeder boven het eimengsel. Roer met een houten spatel met ronddraaiende bewegingen, zodat het schuim luchtig blijft.

Giet het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm met een diameter van 24 cm. Zet de vorm in een oven voorverwarmd op 170 °C en bak 25-30 minuten, tot een satéprikker er schoon uitkomt. Haal de biscuit uit de oven en laat afkoelen. Haal hem vervolgens uit de vorm en snijd hem in twee plakken.

Maak de vruchtenmousse. Was het fruit en snijd het in kleine stukjes. Doe het in een pan, voeg suiker en citroensap toe. Kook het geheel op laag vuur tot alles zacht is en het sap vrijkomt. Mix het fruit tot een gladde mousse. Als je wilt, kun je hele stukjes fruit laten zitten. Laat het geheel afkoelen. Giet de gelatine af met water en roer goed tot het is opgelost. Laat afkoelen en giet het vervolgens bij de fruitpuree. Roer en laat staan.

Maak de gelei. Los de gelei op in heet water. Laat afkoelen en snijd het fruit in kleine stukjes.

Stel de taart samen. Leg een van de biscuitbodems in de taartvorm en smeer de vruchtenmousse erop. Bedek het geheel met de tweede biscuitbodem en zet het ongeveer een uur in de koelkast. Verdeel daarna de gesneden vruchten over de bovenkant en giet de gelei eroverheen.

Zet de Bałaganiara-cake minstens 3-4 uur in de koelkast, totdat de gelei volledig is gestold. Serveer koud.

Delen: