De wetenschap beslist: “Mensen die de hele zomer meloen eten…”

Zodra het warm wordt, zijn ze er dol op… Maar wat zegt de wetenschap eigenlijk over liefhebbers van meloen in de zomer? Een gezonde vrucht, ja, maar niet zonder verrassingen.

Meloen is samen met watermeloen en rode vruchten de favoriet van de zomer. Zodra de temperatuur stijgt, verschijnt hij weer op ons bord. Fris, sappig en geurig: hij heeft alles om de hitte te trotseren. Maar is het echt zo’n goed idee om hem ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds te eten? De wetenschap heeft daar een duidelijk antwoord op, volgens Top Santé.

Een fruit met weinig suiker

Eerste pluspunt: meloen bevat weinig calorieën. Met slechts 34 kcal per 100 g behoort hij tot de lichtste vruchten van het seizoen. En dat is nog niet alles. “Het is een fruit dat niet erg zoet is, omdat het veel water bevat”, legt Raphaël Gruman, diëtist-voedingsdeskundige in Deauville en Parijs, uit. Het resultaat: 6 g koolhydraten per 100 g, twee keer minder dan kersen.

Tal van voordelen

Meloen is rijk aan water (91%) en vezels en geeft uw hydratatie een flinke boost, vooral als u vergeet te drinken. “Dat maakt het een goede vrucht voor mensen die niet genoeg drinken als het warm is”, bevestigt Raphaël Gruman. Bovendien werkt het als een natuurlijk diureticum, waardoor gifstoffen worden afgevoerd.

Maar dat is nog niet alles. Dankzij het oranje vruchtvlees zit het boordevol bètacaroteen, een krachtige antioxidant die onze cellen beschermt tegen veroudering. Kortom, alles wat u nodig hebt om op een slimme manier bruin te worden en uw gezondheid een boost te geven.

Pas op voor overdaad… zelfs met meloen

Maar let op, licht betekent niet onbeperkt. “Het wordt aangeraden om niet meer dan 500 g fruit per dag te eten, alle fruitsoorten samen”, aldus de expert. Als u dus dol bent op meloen in alle soorten en maten, kunt u ongeveer 150 g drie keer per dag eten, maar niet meer, anders kunt u last krijgen van enkele ongemakken.

Bij te grote hoeveelheden moet u namelijk oppassen voor niet erg glamoureuze bijwerkingen. Overmatige consumptie van het water, de suiker en de vezels in meloen kan leiden tot diarree, vooral bij gevoelige personen.

Lekkere ideeën om te variëren

Wilt u het elke dag eten zonder dat u er genoeg van krijgt? Dan is de combinatie meloen-port-parmaham een aanrader, ook al is die niet erg licht. “U kunt de parmaham vervangen door bresaola”, stelt Raphaël Gruman voor. Of probeer eens een koude soep, gemengde salades of zelfs gebakken meloenblokjes met kip. Chique, gezond en altijd vers!

Conclusie? Meloen is prima, maar niet als onbeperkt buffet. Als u de hoeveelheden respecteert en varieert, kunt u er de hele zomer zonder problemen van genieten.

Delen: