Hoe kies je de juiste meloen in de winkel en wat zijn de voordelen ervan?
Meloen is rijk aan water, vitamines en antioxidanten en voldoet daarmee aan alle eisen van een gezond, verfrissend en licht voedingsmiddel. Een groenteboer onthult zijn geheimen en technieken om de juiste meloen te kiezen.
Verfrissend, vitaminerijk en gemakkelijk te bereiden: meloen is een onmisbaar ingrediënt op de zomertafel. Maar hoe kies je een goede meloen in de winkel en wat zijn de voordelen ervan?
Achter het oranje vruchtvlees gaat een schat aan voedingsstoffen schuil die goed zijn voor het lichaam. Volgens een artikel gepubliceerd op de website Allo Docteurs op 4 juli 2025 bestaat deze zomerfruit voor 85% uit water, waardoor het een natuurlijke bondgenoot is tegen uitdroging, vooral bij warm weer.
Het heeft ook een vochtafdrijvende werking dankzij het hoge gehalte aan kalium (380 mg per 100 g) en calcium.
Ze bevat weinig calorieën (60 kcal/100 g), geen vet, maar veel vezels (1,3 g/100 g) en geeft een verzadigd gevoel zonder dat je er dik van wordt. Door haar natuurlijke zoete smaak (10 g suikers/100 g) is ze een gezond alternatief voor industriële desserts.
“Als de meloen aan de onderkant een beetje zacht is, weet je dat hij begint te rijpen.”
Wat vitamines betreft, is hij bijzonder rijk aan vitamine A (meer dan 30% van de dagelijkse behoefte per 100 g) en vitamine B9, die vooral essentieel is voor zwangere vrouwen.
Ze is ook rijk aan bètacaroteen (2500 µg/100 g), een krachtige antioxidant die beschermt tegen celveroudering.
Op markten en in supermarkten heeft iedereen zijn eigen methode om de beste meloen te kiezen. Maar bestaat er echt een onfeilbaar recept? deelt, al zeven jaar groenteboer op de markt, zijn expertise.
“Er zijn geen slechte technieken, maar je moet vooral goed kijken”, vertrouwt hij ons toe. Een lichte meloen is vaak een teken van rijpheid, terwijl een zeer groene meloen weinig smaak heeft. Een losse steel, het gewicht of de geur zijn aanwijzingen, maar geen garanties.
Zijn advies? Voel aan de onderkant van de vrucht: “Als die een beetje zacht is, is dat een goed teken.” Wat het aantal inkepingen in de meloen betreft – volgens sommige theorieën moet een goede meloen er tien hebben, die duidelijk zichtbaar zijn – is hij sceptisch: “Dat is voor mij geen betrouwbaar criterium.”
In deze tijd van het jaar zet in op meloenen uit, in afwachting van de komst van de Franse meloenen, die rond half juli met de hitte worden verwacht. Wat de bewaring betreft, raadt hij aan om meloenen die nog stevig zijn buiten te laten liggen, of zelfs twee of drie dagen in een koelcel bij 12 °C.
“Let vooral op de kleur”
“ meloenen zijn zeer goed houdbaar bij kamertemperatuur, vooral als de nachten warm blijven”, verduidelijkt hij.
Samenvattend: om een goede meloen te kiezen, let u best op de kleur, een lichte zachtheid onder de schil en een goede bewaring. Voor de gezondheid is het een concentraat van water, vitamines en antioxidanten, perfect voor de zomer.
Naast de mening van, groenteboer uit, presenteren gespecialiseerde websites hun technieken. De tips en trucs van de vindt u via deze.