Chef-kok maakt het duidelijk: “Om een perfect gebakken ei te maken, heb je een bord en olie nodig.”

de meest internationale chef-kok, viert vandaag zijn verjaardag en heeft op zijn sociale media bekendgemaakt dat het beste om deze nieuwe verjaardag te vieren een paar goede tomaten, gebakken eieren en lekker brood om te dippen zijn.

Een knapperig omhulsel dat een vloeibare dooier omhult, waarin je vervolgens aardappelen kunt dippen of “bootjes” kunt maken met brood. Zo omschreef chef-kok in zijn nieuwsbrief hoe een perfect gebakken ei eruit moet zien.

Volgens deze chef-kok, geboren in en wereldwijd bekend om zijn keuken en zijn belangrijke humanitaire werk over de hele wereld via zijn ngo, is zijn favoriete techniek voor het bakken van eieren het gebruik van olijfolie.

Het ei moet volgens hem zo worden gebakken dat het opzwelt als een kleine soufflé, bijna als een wolkje, met een goudbruin en knapperig eiwit en een vloeibare, zachte dooier.

De geheimen van voor het bakken van een perfect ei

Er zijn drie belangrijke punten om een perfect gebakken ei te krijgen. Het eerste is om voldoende olie te gebruiken, zodat het ei kan “drijven” en gemakkelijk kan bewegen.

Ten tweede moet je het ei in de olie doen als deze heel heet is. Je moet geduld hebben en wachten tot het begint te borrelen.

Het ei heeft volgens hem veel olie nodig om goed te bakken. Daarom gebruikt de chef-kok een kleine koekenpan en een trucje: hij tilt het handvat op door de pan naar voren te kantelen.

Zo ontstaat er een grote plas olie waarin we het ei kunnen laten vallen.

Het derde punt, dat de beste truc is, bestaat erin het ei niet rechtstreeks boven de olie te breken, maar op een bord of kopje. Zo voorkomen we spatten, kunnen we de staat van het ei controleren en kunnen we de pan met één hand optillen terwijl we het ei laten vallen.

Ingrediënten om een ei te bakken zoals chef-kok

Voor een koekenpan met een diameter van 20 cm

  • Zeer vers ei, 1 stuk
  • Extra vierge olijfolie, 4 of 5 eetlepels
  • Zout, naar smaak

Stap 1

Verhit de olie in de pan. Je weet dat de olie de juiste temperatuur heeft als je een houten lepel in de pan steekt en de olie begint te spetteren. (Als je geen houten lepel hebt, kun je ook een tandenstoker gebruiken).

Stap 2

Breek het ei in een kopje om er zeker van te zijn dat de dooier niet gebroken is en dat er geen stukjes schaal in zitten.

Stap 3

Op deze manier vormt de olie een grote plas in het deel van de pan dat het verst van ons verwijderd is.

Stap 4

Met de pan in deze positie gebruiken we onze vrije hand om het ei voorzichtig in de hete olie te laten vallen. Het zal meteen beginnen te spetteren en er zullen wat spatten ontstaan, dus wees voorzichtig.

Stap 5

geeft aan dat de pan de hele tijd schuin moet blijven staan, wat geen probleem is op een gasfornuis, maar niet mogelijk is op een inductiekookplaat. In dat geval kunt u een iets kleinere pan gebruiken en wat meer olie.

Stap

Met behulp van een lepel besprenkel je het ei ongeveer 10 seconden met de olie en leg je vervolgens de randen van het eiwit over de dooier om deze te beschermen.

Stap 7

Blijf ongeveer 30 seconden hete olie over het hele ei gieten, draai het dan om en het heeft nog maar een paar seconden nodig om klaar te zijn als je een ei met een zeer vloeibare dooier wilt. Als je het iets meer gaar wilt, kun je het iets langer laten staan.

Stap 8

Het ei zal langzaam opzwellen en bruin worden.

Stap 9

Haal het ei uit de pan en bestrooi het met een beetje zeezout. De chef-kok raadt ook aan om er een paar druppels rauwe olijfolie overheen te sprenkelen, als u dat lekker vindt.

Hoe weet u of een ei geschikt is om te bakken?

Niet alle eieren zijn geschikt om te bakken. Als we een perfect gebakken ei willen, is het heel belangrijk dat het heel vers is. Naarmate de dagen verstrijken, verliest het eiwit zijn viscositeit en wordt het vloeibaarder.

Als het ei oud is, zal dit vloeibare eiwit bij het bakken in de olie erg uitlopen, spatten alsof we water in de pan gieten, en zal het onmogelijk zijn om het die wolkachtige vorm te geven die we van een gebakken ei verwachten.

Als je het ei op een bord breekt, kun je aan het uiterlijk zien hoe oud het is. Als het eiwit stroperig is en de dooier een halve bol vormt, is het ei erg vers.

Als je deze eieren wilt kloppen, moet je de garde bijna in de dooier steken en kracht zetten om deze te breken, omdat het vlies dat de dooier omgeeft elastisch en sterk is.

Als het eiwit daarentegen uitloopt en een plasje vormt en de dooier er plat uitziet, met een dun en breekbaar vlies, is het een oud ei. Als het vlies zo dun is dat de dooier breekt zonder dat u deze aanraakt, kunt u het ei beter weggooien.

Delen: