Advies van een expert bij het kopen van watermeloen of meloen: “Als het er zo uitziet, koop het dan niet.”

Wist u dat de voorgesneden meloen die u in de supermarkt koopt een broeinest van bacteriën kan zijn?

Dacht u dat het ergste wat er met een stukje meloen kon gebeuren, was dat u vlekken op uw T-shirt zou krijgen? Dan heeft u het mis! Een diëtiste heeft op gedeeld dat deze voorgesneden vruchten, als ze niet goed worden bewaard, een ideale voedingsbodem zijn voor microben.

De valkuil van voorgesneden fruit

Het is handig, het ziet er mooi uit en het is klaar om te eten. Maar let op, stukjes meloen of watermeloen die in bakjes in de supermarkt worden verkocht, kunnen een risico voor uw gezondheid vormen.

Op legt uit dat zodra de dikke schil is verwijderd, het vruchtvlees veel vatbaarder is voor besmetting. “Vanaf het moment dat we het openen, begint de verspreiding van micro-organismen”, zegt ze.

Het ergste? Sommige supermarkten laten dit fruit urenlang op kamertemperatuur staan. Wanneer de koelketen wordt onderbroken, vermenigvuldigen bacteriën zoals salmonella, listeria of Escherichia coli zich razendsnel.

En dat is nog niet alles. Zoals de diëtiste benadrukt, is de hantering in de winkel zelden transparant. Wie heeft het fruit aangeraakt? Met welke handschoenen? Onder welke omstandigheden? Een raadsel…

Hoe kies je zonder risico een voorgesneden meloen of watermeloen?

Moet u dan wegblijven van voorgesneden fruit in de supermarkt? Niet per se. Maar u moet wel slim zijn.

Eerste reflex: controleer de temperatuur. Normaal gesproken worden de bakjes op een constante temperatuur van 4 °C bewaard om het risico op bacteriën te beperken. Als u dus stukken buiten de koelkast ziet liggen, loop dan verder.

Kijk vervolgens naar de kleur: een voorgesneden watermeloen moet felrood zijn, zonder bruine of zachte plekken. Meloen moet stevig zijn, feloranje (bijvoorbeeld de Charentais-variëteit) en mag niet zuur ruiken. Als u een geur van gisting ruikt, laat het dan staan!

Kijk ook naar de verpakkingsdatum. Hoe recenter de vrucht is gesneden, hoe beter! Een watermeloen of meloen die meer dan 48 uur geleden is gesneden, verliest niet alleen smaak, maar ook voedselveiligheid. Controleer ten slotte de verpakking: deze moet intact zijn en mag niet lekken, want stilstaand sap is een broedplaats voor bacteriën.

Tips om nooit meer een verkeerde keuze te maken

U hoeft geen expert te zijn om de perfecte vrucht te vinden. Zoek bij een hele watermeloen naar een gele vlek op de schil: dat is een teken van de zon, wat aangeeft dat de vrucht goed gerijpt is. Tik er vervolgens op. Een holle, diepe klank duidt op een sappige, rijpe vrucht. Til de watermeloen ten slotte op. Een goede watermeloen moet zwaar zijn in verhouding tot zijn grootte, wat betekent dat hij vol water zit.

Bij meloen is de geur bepalend. Als hij aan de onderkant een zoete geur verspreidt, is hij goed. Controleer ook de schil: deze moet lichtjes meegegeven onder druk, maar niet zacht zijn. Een te harde meloen is onrijp en een te zachte meloen is aan het bederven. Kijk ook naar barsten rond de steel. Als deze duidelijk en goed gevormd zijn, is de meloen rijp.

En nog een laatste tip: koop ze in het seizoen! Watermeloenen en meloenen zijn op hun best tussen juli en september. Buiten het seizoen loopt u het risico op smakeloze vruchten, die vaak geïmporteerd en te vroeg geplukt zijn.

Ter herinnering: een hele watermeloen is bij kamertemperatuur maximaal twee weken houdbaar. Maar eenmaal gesneden, moet hij in de koelkast! Ze is ongeveer 3 tot 5 dagen houdbaar, bij voorkeur in een luchtdichte verpakking of in plasticfolie gewikkeld. Zo voorkom je dat ze uitdroogt, oxideert of de geur van andere voedingsmiddelen opneemt. Meloenen zijn maximaal een week houdbaar bij kamertemperatuur en 48 uur in de koelkast na opening.

Delen: