Abrikozen zijn de perfecte zomerfruit voor een platte buik en een gezonde huid

Abrikozen zijn rijk aan vezels en bètacaroteen en zitten boordevol voordelen voor lichaam en geest.

Abrikozen staan synoniem voor zomer en mooie dagen. Hun smaak vermindert de behoefte aan andere zoetigheden en ze geven een verzadigd gevoel. Met zoveel zintuiglijke voordelen wilde ik bij voedingsdeskundigen navragen wat de andere voordelen voor het lichaam zijn. En dat zijn er veel. “Abrikozen zijn een geweldige vrucht”, bevestigt voedingsdeskundige. Laten we de voordelen eens nader bekijken.

Abrikozen zijn rijk aan vezels (zeer nuttig bij een opgeblazen gevoel)

Dat is een van de grote voordelen van deze vrucht. “Ze zijn rijk aan oplosbare en onoplosbare vezels, die de darmtransit bevorderen. Ze dienen als voedsel voor onze darmflora en zijn altijd welkom”, legt uit. Een opgeblazen buik is namelijk een vrij veel voorkomend probleem bij vrouwen, dat in de zomer nog wordt verergerd door het vasthouden van vocht en kan worden bestreden door voldoende vezels te eten (we zeggen voldoende omdat een teveel of een tekort ook een opgeblazen gevoel kan veroorzaken).

Voedingsdeskundige benadrukt ook dat deze vezels de spijsvertering en de darmmotiliteit verbeteren en daarmee ook constipatie. “De gedroogde versie van de vrucht, gedroogde abrikozen, kan vooral helpen bij constipatie vanwege het hoge gehalte aan vezels en het hogere gehalte aan natuurlijke suikers in deze vrucht”, voegt ze eraan toe.

Abrikozen verlichten vochtophoping

Nog meer goed nieuws: “Abrikozen bevatten kalium, dat een vochtafdrijvende werking heeft en de vochtophoping verbetert”, legt uit. Ze benadrukt het gehalte aan organische zuren zoals appelzuur en citroenzuur, die bijdragen aan een betere spijsvertering, een gezonde darmflora en een betere opname van voedingsstoffen. “Abrikozen opnemen in het ontbijt of als tussendoortje is een goede strategie om de spijsvertering te bevorderen en het vasthouden van vocht te verminderen.”

Abrikozen bevatten weinig calorieën en fructose

bevestigt ook dat deze vrucht weinig calorieën bevat (een abrikoos bevat doorgaans 20 calorieën), zodat 3 abrikozen overeenkomen met een van de drie porties/stuks fruit die we dagelijks zouden moeten eten. voegt daar het aantal koolhydraten aan toe: “Elke 100 gram vers eetbaar product levert 9,5 gram koolhydraten. In vergelijking met andere vruchten is de energie-inname van abrikozen vrij laag, gezien het hoge watergehalte en het lage gehalte aan koolhydraten.”

In tegenstelling tot wat men zou denken, bevatten abrikozen weinig fructose (fruitsuiker) en zijn ze, zoals benadrukt, bijzonder aan te bevelen om darmontstekingen te verminderen, die zich soms uiten in de eerder genoemde opgeblazen buik.

Abrikozen zijn goed voor de darmflora (en de hersenen)

heeft het al gezegd: abrikozen zijn goed voor de darmflora. Dat wordt bevestigd door, oprichtster van de. “Wanneer we vezelrijke voeding eten, neemt onze darmflora deel aan een fermentatieproces dat verantwoordelijk is voor de afgifte van korteketenvetzuren. Korteketenvetzuren dragen bij tot de vermindering van neuro-ontstekingen en bevorderen zowel het emotionele evenwicht als de preventie van neurodegeneratieve aandoeningen.”

Abrikozen zijn rijk aan bètacaroteen (goed voor de huid)

Deze vrucht is ook rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam naar behoefte wordt omgezet in vitamine A. Juist daarom wordt het zo sterk aanbevolen door huidexperts, vooral als het gaat om een gezonde bruining en een sterke huid. Dr. van de beveelt ze dan ook altijd aan in haar antioxidantrijke voedingsprogramma’s. “Abrikozen zijn een van de belangrijkste voedingsbronnen van provitamine A, dat essentieel is voor het stimuleren en verlengen van de bruining”, legt ze uit. Dr. van wijst ook op het hoge gehalte aan bètacaroteen, natuurlijke pigmenten met een antioxiderende werking die de aanmaak van melanine bevorderen en de huid voorbereiden op de zon. Het is vrij zeldzaam om te benadrukken, maar abrikozen hebben alleen maar voordelen.

Delen: