Dit recept is even lekker als eenvoudig. Bovendien kun je het nog sneller maken als je kant-en-klare jam gebruikt (hoewel het dan niet helemaal hetzelfde zal zijn).
Hartige taarten zijn een uitstekende keuze voor hapjes in het weekend, buffetdiners en zelfs snelle en gezonde avondmaaltijden als je de ingrediënten goed kiest, want deze taarten vergen eigenlijk niet veel werk (dat doet de oven voor je). Hoewel je veel van deze taarten in de categorie recepten met gehakt vindt, dat overigens overal bij past, hebben we bij deze keer een zeer smakelijke en mooie taart bereid met als belangrijkste ingrediënt briekaas.
Kaas is namelijk de onbetwiste hoofdrolspeler in dit soort recepten, of ze nu bladerdeeg of een ander soort deeg bevatten, zoals het geval is bij de traditionele quiches. Er is zoveel variatie dat je ze naar eigen smaak kunt gebruiken en met hun intensiteit kunt spelen. Zo kun je een subtielere toets geven met mascarpone, een intensere met brie of camembert, nog intenser met parmezaan of grana padano en als ultieme toets met kazen zoals cabrales.
Wat heb je nodig om de brie-kaastaart te maken? Eigenlijk niets bijzonders: een rond vel bladerdeeg, brie en geroosterde piquillo-paprika’s uit de oven, die zowel zelfgemaakt als uit blik kunnen zijn, maar zorg ervoor dat ze van goede kwaliteit zijn, ook al worden ze niet zo gegeten, maar in jamvorm (je kunt ook jam uit een potje gebruiken). Het pittige accent komt van de gemalen rode chilipeper en de uienpoeder. Zoals je ziet, een zeer smakelijke en evenwichtige kaastaart.
Wat het bladerdeeg betreft, dat je ook zelf kunt maken als je dat wilt, haal je het uit de koelkast op het moment dat je het recept gaat bereiden. De reden hiervoor is dat het niet goed tegen warmte kan en snel zijn stevigheid verliest, waardoor het moeilijk te verwerken is. Dat gezegd hebbende, aan de slag!
Ingrediënten
- 1 vel gekoeld bladerdeeg
- 1 ronde brie van 250-300 g
- 250 gram geroosterde piquillo-pepers uit blik
- 1 ei
- 50 gram bruine suiker
- 1 theelepel gemalen rode peper
- 1 theelepel uienpoeder
- Pistachenoten voor garnering
- Milde olijfolie
- Zout
1. Maak de jam
Giet de paprika’s af, bewaar er één voor garnering en snijd de rest in kleine blokjes. Giet een flinke scheut olie in een grote pan en voeg, zodra deze warm begint te worden, de in stukjes gesneden paprika, een snufje zout, de suiker, de gemalen chilipeper en ui toe en meng goed; laat 7-8 minuten op middelhoog vuur bakken, af en toe roeren, haal van het vuur en zet apart. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
2. Vul het bladerdeeg
Leg het bladerdeeg op het bakpapier waarin het verpakt is en leg de kaas in het midden. Vouw de zijkanten van het bladerdeeg omhoog om te berekenen hoeveel deeg je nodig hebt om de taart te sluiten, vouw ze weer naar beneden, snijd het overtollige deeg weg en bewaar dit in de koelkast. Verdeel de jam over de kaas, vouw het bladerdeeg omhoog en maak enkele radiale plooien, zodat de taart goed gesloten is, en bestrijk met het losgeklopt ei. Neem het overtollige bladerdeeg en maak met een of meerdere uitsteekvormpjes verschillende figuurtjes (blaadjes, hartjes…). Leg ze op de taart en bestrijk ze ook met losgeklopt ei.
3. Bak het bladerdeeg
Bak de taart 20 tot 30 minuten of tot het bladerdeeg goudbruin is. Haal de taart dan uit de oven. Snijd de apart gehouden paprika in reepjes, rol ze op en versier de taart ermee. Voeg de gepelde pistachenoten toe en serveer direct, zodat de kaas gesmolten is als je de taart aansnijdt.
Meer recepten met brie
- Als je dol bent op brie, dan zul je deze auberginetortilla met brie gegratineerd zeker lekker vinden. Hij wordt geserveerd met rucola, cherrytomaatjes en olijven. Hij smaakt heerlijk en is heel gemakkelijk te bereiden.
- Deze kaas past heel goed in hapjes, zoals bijvoorbeeld de blini’s met brie, die ook appel en gedroogde vruchten bevatten. Houd er rekening mee dat het deeg voor de blini’s een uur in de koelkast moet rusten.
- Met het oog op het weekend raad ik je aan om eens de quesadilla’s met brie, lente-uitjes en mango te proberen. Dit is een heerlijk recept waarvoor je tarwetortilla’s nodig hebt.