De bekendste chef-kok van haalt herinneringen op aan zijn jeugd met een kleurrijke en zeer voedzame salade.
De salade is een van die basisgerechten die in vrijwel elk huishouden op tafel komt. Dit recept is een onbetwistbare klassieker in de zomer, een gerecht dat verse, eenvoudige en goedkope ingrediënten combineert tot een smaakcombinatie die ons terugvoert naar de maaltijden uit onze kindertijd.
Zoals vaak het geval is met dit soort gerechten, zijn er net zoveel recepten voor ensalada campera als er gezinnen zijn in. Sommigen voegen tonijn toe, anderen bonito, en weer anderen voegen verschillende dressings, groenten of allerlei soorten augurken toe. Ook bij de populaire chef-kok hebben ze hun eigen versie van deze klassieker. De televisiepresentator en kok, expert in traditionele gerechten zoals dit, heeft met zijn volgers gedeeld wat zijn favoriete manier is om deze salade te bereiden, waarbij hij stap voor stap volgt wat hij zijn moeder in de zomers van zijn jeugd zag doen.
“Dit gerecht brengt me terug naar mijn kindertijd, naar de zomerdagen, wanneer we uit het zwembad kwamen en mijn moeder het eten klaar had staan. Ik heb heel goede herinneringen aan deze salade campera”, zegt Chicote, een van de populairste koks op de televisie, in een video die hij op zijn sociale media heeft gedeeld. “De campera is net als parchís, elk gezin maakt hem op zijn eigen manier”, vervolgt hij, voordat hij zijn versie van deze klassieker onthult.
De campera-salade van
De basis van Chicote’s salade bestaat uit eenvoudige ingrediënten: tomaten en aardappelen, gekookt, geschild en in stukjes gesneden, vormen de basis, waar vervolgens gesneden sperziebonen, een rode paprika, in reepjes gesneden lente-uitjes en tot slot een handvol piparras worden toegevoegd.
Een van de grote trucs om onze salade zo lekker te maken, heeft te maken met de dressing, een vinaigrette die Chicote op een bijzondere en handige manier bereidt. “Voor de vinaigrette doe ik iets heel leuks dat voor alles kan worden gebruikt: ik pak een glazen pot, doe er azijn in, een goed geperst teentje knoflook, zout en zoete paprikapoeder uit La Vera”, vertelt de kok.
Zodra hij alle ingrediënten in de pot heeft gedaan, sluit hij de deksel en schudt hij de pot om alles goed te mengen, totdat hij een vinaigrette met een homogene smaak krijgt die alle aroma’s van de knoflook heeft opgenomen. Voeg ten slotte de olijfolie toe, anderhalf tot twee delen voor elk deel azijn. Schud alles nogmaals en filter de vinaigrette als laatste stap, zodat er geen stukjes knoflook in onze salade terechtkomen.
Als de vinaigrette klaar is, raadt Chicote ons aan deze over de salade te gieten en deze ongeveer 10 minuten te laten staan, zodat de aardappel goed alle smaak van de dressing kan opnemen. De kok maakt zijn recept af met de klassieke tonijn uit blik, onmisbaar voor een “echte kampioenssalade”, en een handje gehakte peterselie.
Sommigen zouden aan dit mengsel een hardgekookt ei in partjes toevoegen, een van de meest voorkomende ingrediënten in dit soort salades. Chicote slaat deze stap echter liever over en laat zijn metgezel, in dit geval zijn vrouw Inma, zelf het ei aan haar eigen bord toevoegen. “In veel huizen wordt er hardgekookt ei toegevoegd, maar omdat ik niet tegen eieren kan, doe ik het zo. En als ik de twee borden heb opgediend, pelt Inma een ei, snijdt het in stukjes en eet het op”, vertelt de kok aan het einde van zijn video en het recept.