Een trucje dat misschien wat vreemd lijkt, maar zeer effectief is
Kaas is een veelgebruikt ingrediënt in de keuken. Door zijn veelzijdigheid is het ideaal om toe te voegen aan salades, hamburgers of om te gebruiken op picknick- en barbecueplankjes. Het bewaren ervan kan echter een uitdaging zijn: veel kaassoorten hebben de neiging om uit te drogen, hard te worden of zelfs een onaangename smaak te krijgen als ze niet op de juiste manier in de koelkast worden bewaard.
De belangrijkste oorzaak van deze bederf is de werking van de koelkast zelf. Deze apparaten zijn ontworpen om vocht te verwijderen en schimmelvorming op voedsel te voorkomen, maar ze creëren een droge omgeving die de textuur en smaak van kaas kan veranderen.
Waarom kaas bederft in de koelkast
Kaas onafgedekt laten liggen of op een verkeerde manier bewaren veroorzaakt zichtbare schade die de smaak aantast. Harde kazen, zoals cheddar, kunnen barsten en breken; zachtere kazen, zoals mozzarella, krijgen een rubberachtige textuur die de kwaliteit aantast. In beide gevallen versnelt direct contact met de droge lucht in de koelkast het bederf.
Hoewel het een complexe taak lijkt, hoeven we voor een goede bewaring van kaas slechts een paar stappen te volgen en te vertrouwen op de kracht van een alledaags en onverwacht product: een klontje suiker. Dat beweert het gespecialiseerde tijdschrift The Cheese Lover, dat een traditionele maar effectieve techniek heeft gedeeld om de houdbaarheid van dit zuivelproduct te verlengen en de smaak te behouden.
De onfeilbare truc om kaas te bewaren
De sleutel ligt in het benutten van de hygroscopische eigenschappen van suiker. Deze term verwijst naar het vermogen van bepaalde stoffen om vocht uit de omgeving op te nemen en vast te houden. In het geval van suiker zorgt deze eigenschap voor een evenwichtige vochtigheidsgraad in de verpakking waarin de kaas wordt bewaard, waardoor zowel schimmelvorming als uitdroging wordt voorkomen.
Volgens de genoemde experts volstaat het om een of twee klontjes in een luchtdichte verpakking bij de kaas te leggen om deze langer vers te houden. Deze methode is niet nieuw, maar vindt zijn oorsprong in oude huishoudelijke gebruiken.
De methode om kaas langer te bewaren en schimmelvorming te vertragen, volgens een expert.
Kaas stap voor stap bewaren
Om deze methode toe te passen, moet u de kaas eerst in een materiaal dat kan ademen wikkelen. Professionele kaasmakers gebruiken meestal speciaal bakpapier voor zuivelproducten, maar u kunt ook bakpapier gebruiken, dat in elke keuken te vinden is. Het is belangrijk om geen vershoudfolie te gebruiken, omdat plastic te veel vocht vasthoudt en schimmelvorming kan bevorderen. Aluminiumfolie sluit niet goed aan op kaas, maar kan wel worden gebruikt als het in een afgesloten bakje wordt gedaan.
Nadat de kaas is verpakt, moet deze in een afsluitbare bak of bakje met deksel worden bewaard. Zo wordt de kaas beschermd tegen de constante stroom droge lucht in de koelkast. Tot slot voegt u een of twee suikerklontjes toe aan de bak. Deze hoeven de kaas niet direct te raken, want ze dienen om de vochtigheid in de directe omgeving te reguleren. Deze methode helpt niet alleen om de textuur en smaak van de kaas te behouden, maar vermindert ook voedselverspilling en verlengt de tijd tussen twee boodschappen.