Elke kok heeft zijn eigen truc: sommigen karamelliseren de suiker op tafel, anderen kiezen voor een vulling die eruit loopt of voor een beslag dat zo dun is dat het smelt met de dulce de leche.
De eerste sporen van pannenkoeken vinden we in het oude Griekenland, waar dunne koeken werden bereid die tēganitēs en staititēs werden genoemd en gemaakt waren van bloem, olijfolie, honing en gestremde melk. De Romeinen bakten soortgelijke pannenkoeken onder de naam alia dulcia, ‘andere zoetigheden’, hoewel de textuur en bereiding ervan verschilden van die van vandaag. In de vijftiende eeuw verscheen de term pancake in het Middelengels als een combinatie van pan (‘koekenpan’) en cake (‘cake’), waarmee de bereidingswijze en het eindresultaat nauwkeurig werden omschreven.
De term panqueque komt in het Spaans van de Río de la Plata als een aanpassing van het Engelse pancake, volgens de Real Academia Española. In Argentinië werd dit zoete of hartige product vooral populair als ontbijt en tussendoortje, gevuld met dulce de leche tot de klassieke “panqueque de dulce de leche” die vandaag de dag deel uitmaakt van het dagelijkse receptenboek en van talloze lokale bodegones en restaurants.
waar traditionele gerechten worden geserveerd alsof u thuis bent, is de panqueque de dulce de leche een van de meest bestelde gerechten. Maar er is een versie die alle aandacht trekt: de panqueque de dulce de leche quemado al rhum. Een afsluiter met karakter voor elke maaltijd.
“Ik denk dat het een combinatie van dingen is die ze zo uniek maakt: we gebruiken een dun, zacht huisgemaakt beslag met precies het juiste kleurtje, en de dulce de leche-vulling is royaal, lekker romig en in ruime hoeveelheid. Maar bovenal is het de liefde waarmee we ze maken die voor ons het belangrijkst is. Elke pannenkoek wordt met de bedoeling gebakken dat degene die hem proeft zich super verwend voelt”
Over hun meest gewaagde versie voegt ze toe: “Het is als de perfecte ontmoeting tussen klassiek en gedurfd. We bakken de dulce de leche iets langer, totdat deze karamelliseert en een intensere smaak krijgt, die zich vermengt met een vleugje rum.”
Als er iets is dat nooit teleurstelt als je trek hebt in iets zoets, dan is het wel een goede pannenkoek met dulce de leche. Bij weten ze dat maar al te goed. Daarom doen ze er niet moeilijk over: de pannenkoek komt rijkelijk belegd op tafel, met een vulling die eruit loopt en een glimlach op je gezicht tovert zodra je hem ziet. Het geheim is simpel, zeggen ze: vul hem royaal en bereid hem met aandacht voor degenen die ervan gaan genieten. Zoals die gebaren die je in je geheugen bewaart: de vieruurtjes uit je kindertijd, de zoete verwennerijen op een zondagmiddag.
Silvina, al bijna 20 jaar serveerster bij, vertelt dat “de panqueca altijd hetzelfde is: heel huisgemaakt en met veel zoetigheid. Zoals onze grootmoeders ons hebben geleerd”.
Elke panqueca is een uitnodiging om terug te reizen naar die gelukkige momenten waarop alles werd opgelost met iets lekkers en veel, maar dan ook echt veel dulce de leche.
het restaurant dat een stukje plattelandsleven naar de stad brengt, brengen ze ook een eerbetoon aan deze Argentijnse klassieker. Maar hier voegen ze een detail toe dat het verschil maakt: ze karamelliseren de suiker aan tafel, waardoor er een knapperig laagje ontstaat dat breekt zodra je je vork erin steekt. Het is een spektakel om te zien en te proeven. Ezequiel, een van de klanten, zei: “Het dessertmenu is ongelooflijk, maar wat ze doen door de suiker aan tafel te karamelliseren, is van een ander niveau.”
Het contrast tussen de knapperige karamel en de warme, zijdezachte vulling is een verleiding voor jong en oud. Een knipoog naar de tradities van weleer, met een speciaal tintje dat ervoor zorgt dat je er onvermijdelijk nog een bestelt.
is de pannenkoek niet zomaar een dessert: het is een geregistreerd handelsmerk. Ze geven geen geheimen prijs, maar laten wel duidelijk zien wat hen zo bijzonder maakt. “We koken met passie en met huisgemaakte ingrediënten, waarbij we altijd vasthouden aan onze tradities”, vertelde het socialemediateam aan deze krant. Met meer dan 200 soorten zoete, hartige en natuurlijke pannenkoeken is er keuze te over. De klassieke 182 met dulce de leche blijft echter de ster van het huis.
De pannenkoek wordt goudbruin en warm geserveerd, met die geur van huisgemaakt deeg, boter en warme dulce de leche. Als je hem proeft, begrijp je waarom zoveel klanten terugkomen: de smaak doet denken aan eenvoud, aan goed vakmanschap, aan die plekken die nooit teleurstellen. Bij wordt elke pannenkoek met dat in gedachten gebakken: iets lekkers, royaal en met een verhaal serveren.
In het hart van Devoto is een verplichte stop geworden voor liefhebbers van lekker eten. Hoewel de kaart uitgebreid is, is er één dessert dat altijd tot de favorieten behoort: de pannenkoek met dulce de leche. Het is niet zomaar een optie: het is een eerbetoon aan een van de populairste desserts.
Deze pannenkoek wordt goudbruin geserveerd, met een dunne deeglaag die een rijke, warme vulling omhult, en heeft een evenwichtige smaak die hem onvergetelijk maakt. Vanaf de eerste hap wordt alles eenvoudiger: de dag wordt beter, de stemming verandert en zelfs het nagepraat aan tafel duurt langer. Bij begrijpen ze namelijk dat dulce de leche niet alleen gegeten wordt: het wordt rustig genoten, gedeeld en vaak is het de perfecte afsluiting van een maaltijd met geschiedenis.
Elke kok heeft zijn eigen truc. Sommigen karamelliseren de suiker op tafel, anderen kiezen voor een overvloedige vulling of een deeg dat zo dun is dat het smelt met de dulce. Maar ze zijn het allemaal over één ding eens: als een pannenkoek goed gebakken is, heeft hij niets meer nodig. Geen poespas. Alleen smaak, warmte en een flinke dosis herinneringen.