Met een ijsblokje kunt u uw pizza nieuw leven inblazen en weer lekker zacht maken. Hier leest u hoe.
Als u pizza overhoudt, kan de korst de volgende dag droog worden. Omdat de beleg bestaat uit vochtige ingrediënten, kan ook de vulling droog worden.
Als dat het geval is, hoeft u uw pizza niet weg te gooien. U kunt er namelijk weer van genieten. Met een simpele handeling wordt hij weer lekker zacht en smakelijk.
Een slechte gewoonte die u beter kunt laten
Als het gaat om het weer tot leven brengen van een pizza van de vorige dag, willen veel mensen de oorspronkelijke textuur terug: een knapperige bodem en gesmolten kaas bovenop. Dan denken we al snel aan de magnetron. Het is tenslotte een ingesleten gewoonte. Veel gerechten worden in de magnetron opgewarmd.
De magnetron is weliswaar snel en handig, maar door de vochtconcentratie onder de korst wordt het deeg binnen enkele seconden slap. Gebruik de magnetron dus niet voor pizzastukken. Dan denken we aan de oven. Dat is een goede techniek, maar de baktijd is lang.
De pizza kan ook uitdrogen als de temperatuur of de tijd niet goed zijn afgesteld. Het klinkt misschien vreemd, maar de koekenpan is het beste idee. U kunt uw pizza in de koekenpan opwarmen en met een ijsblokje een perfect resultaat bereiken.
Hoe doet u dat? Het is heel eenvoudig. Leg uw pizza in een koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg een ijsblokje toe. Doe er een deksel op. Verwarm het geheel enkele seconden op een laag vuur. Je pizza is weer opgewarmd en heeft weer een zachte korst. Dit is waarom het zo goed werkt.
Waarom werkt deze techniek?
Wanneer je een stuk pizza in een pan opwarmt, komt de warmte vooral van onderaf. Dit is zeer effectief om het deeg knapperig te maken, maar de bovenkant wordt niet goed warm.
Het resultaat: de bodem kan verbranden terwijl de kaas lauw of zelfs koud blijft. Daar komt het trucje met het ijsblokje om de hoek kijken.
Door een ijsblokje in de pan te doen en deze af te dekken met een deksel, ontstaat er wat stoom. Deze stoom verwarmt de lucht in de pan en omhult de hele pizza, niet alleen de bodem.
Het ijsblokje smelt langzaam, waardoor de bovenkant langzaam opwarmt: de kaas smelt, de randen worden zacht, zonder dat het deeg verbrandt. Maar het ijsblokje creëert ook een vochtige omgeving in de pan.
Dat maakt het deeg lekker zacht. Denk hieraan als je nog een stuk pizza over hebt!