Het lijkt gezond, verfrissend en energierijk, maar is water met citroen echt de ideale drank bij extreme hitte of een hittegolf? We vertellen u alles.
Als het erg warm is, zoeken we allemaal instinctief naar een drankje dat ons leven kan redden…En waarom niet water met citroen, fris en zuur? Pas op voor vooroordelen! Hoewel water de eerste keuze is, wijst Florence Foucaut, diëtiste en voedingsdeskundige, op Radio France op enkele voorzorgsmaatregelen die u moet nemen voordat u voor deze drank kiest.
Water met citroen, de ster van de zomer?
Maar wees gerust, het eerste goede nieuws is dat de specialist het idee goedkeurt. “Je kunt een schijfje citroen toevoegen om het water op smaak te brengen”, legt Florence Foucaut uit. Citroen geeft smaak zonder toegevoegde suikers, en dat is een pluspunt. Maar let op: als je de schil laat zitten, kies dan voor biologische citroenen om te voorkomen dat je pesticiden en andere leuke dingen binnenkrijgt.
Een andere valkuil: ijskoud water, zelfs als je het echt heel warm hebt. “Het is beter om water op kamertemperatuur te drinken”, adviseert de specialist. Te koud water zorgt er namelijk voor dat het lichaam energie verbruikt om weer op 37 °C te komen, wat niet echt een goed idee is tijdens een hittegolf.
Citroen, goed voor alles?
We zien citroen vaak als een gezonde bondgenoot: rijk aan vitamine C, goed voor de spijsvertering, eetlustremmend… Ja, maar bij hoge temperaturen is het niet per se het meest geschikte drankje. Wat telt, is de hydraterende werking van de drank, niet de zuurgraad of de “detox”-eigenschappen.
En nog een nuttige opmerking: citroen hydrateert niet, dat doet water. De vrucht zelf kan op een lege maag zelfs irriterend werken op de maag of te zuur zijn voor sommige gevoelige mensen. Citroen is dus niet de vijand nummer één, maar ook niet de superheld van de zomer.
Het leuke en gezonde alternatief
Als citroenwater je niet meer aanspreekt, heeft Florence Foucaut nog andere ideeën: “Je kunt ook ijsblokjes met fruit of groenten maken […] die je in een ijsblokjesbakje doet en vervolgens invriest.” Aardbeien, watermeloen, komkommer, alles is goed om je water op natuurlijke wijze een boost te geven. Bonus: het ziet er mooi uit en is instagrammable.
En als je zin hebt in soep, denk dan eens aan gazpacho. Tomaten, komkommer, meloen… Deze groenten en fruit bevatten veel water, zitten boordevol vitamines en zijn perfect voor een verfrissend effect zonder toegevoegde suikers.
Tot slot: water met citroen drinken als het warm is, waarom niet, maar met mate en op voorwaarde dat je een paar regels in acht neemt. Het belangrijkste doel blijft simpel: hydrateren. En soms gaat er niets boven een groot glas gewoon water.