Om de zomer door te komen, is het essentieel om bij het ontbijt voedingsmiddelen te eten die ons hydratatie, voedingsstoffen en hoogwaardige energie leveren.
Het is voor niemand een geheim meer dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, de maaltijd waaruit we de energie halen die we nodig hebben om de dag door te komen.
“Ontbijt als een koning, eet als een prins en dineer als een bedelaar”, en hoewel de hoeveelheden natuurlijk belangrijk zijn, is wat we eten op elk moment van de dag bepalend voor hoe we de dag doorkomen, vooral in de zomer, wanneer de dagen langer zijn en onze routines in de war raken.
Zoal bevestigt, “heeft intense hitte ook een directe invloed op onze eetlust, die meestal afneemt, en op onze voedingskeuzes, die vaak meer worden bepaald door snelheid of versheid dan door de voedingswaarde. Daar komen nog eens de typische excessen van het seizoen bij: tapas in de strandbar, ijsjes, frisdrank, zware maaltijden… die weliswaar erg lekker zijn, maar hun tol kunnen eisen”.
Dit kan leiden tot een zwaar gevoel, een opgeblazen gevoel, een onregelmatige stoelgang en minder energie. Om deze symptomen te voorkomen, moeten we bij het ontbijt voedingsmiddelen eten die ons hydrateren en voorzien van voedingsstoffen en energie van hoge kwaliteit.
Voedingsmiddelen die niet mogen ontbreken
- Zaden en noten (walnoten, hazelnoten, amandelen, chiazaad, sesamzaad, pompoenpitten,…)
- Vers fruit (van het seizoen: perzik, watermeloen, pruimen, vijgen…)
- Gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt en kefir (van geiten of schapen is beter verteerbaar; u kunt ook kiezen voor een plantaardige variant)
- Koolhydraten die energie geven: een sneetje volkorenbrood (geef altijd de voorkeur aan volkorenbrood en langzaam gefermenteerd brood, vermijd verpakt brood met veel toevoegingen) of een paar boekweitpannenkoekjes.
- Eiwitten met een hoge biologische waarde: hardgekookt ei, ingeblikte vette vis (sardientjes, melva, tonijn,…)
- Goede vetten: extra vierge olijfolie, avocado, 100% notenpuree…
- Zuivelproducten: verse kaas, zoals burgos, ricotta, mató…
- Drankjes: koffie (geroosterd is veel beter dan gebrand), kruidenthee, een glas melk (puur of met pure cacao; bereidingen met veel suiker zijn beter te vermijden), zelfgemaakte smoothie (van seizoensfruit en -groenten, vers bereid).
Ideeën voor het ontbijt
- Yoghurt met verse toppings: rode vruchten (het is het seizoen van aardbeien en kersen) of stukjes perzik, noten (bijvoorbeeld walnoten), verschillende zaden en chocoladestukjes met 85% cacao.
- Roerei (met stukjes gerookte zalm en avocado), geserveerd met een sneetje volkorenbrood en een stuk vers fruit.
- Huisgemaakte smoothie op basis van: een rijpe banaan (vooraf in stukjes ingevroren, dat is lekkerder), een perzik of een stukje rijpe mango, 2 eetlepels pure cacao en plantaardige haverdrank. Laat het even in de koelkast staan, zodat het lekker fris is.
- Crêpes van boekweitmeel met stukjes hardgekookt ei, een plakje Iberische ham van goede kwaliteit en wat blaadjes rucola.
- Een glas zelfgemaakte of kant-en-klare gazpacho van goede kwaliteit (met een hoog percentage groenten, olijfolie en zonder onnodige toevoegingen, zoals verdikkingsmiddelen), vergezeld van een sneetje volkorenbrood met verse kaas, tonijn of hummus.