Niet hard en niet te gaar: de techniek om witte rijst in enkele minuten perfect te bereiden

Rijst perfect koken lijkt soms bijna onmogelijk: hij is ofwel hard, ofwel te gaar en papperig, met alle korrels aan elkaar geplakt. Toch is het een van de eenvoudigste kooktechnieken, als je de juiste trucjes kent.

Met een paar eenvoudige stappen kun je rijst bereiden die niet onderdoet voor die van de beste restaurants en elke maaltijd naar een hoger niveau tilt.

1. Spoel de rijst af met veel water

Door de rijst af te spoelen met veel water verwijdert u het overtollige zetmeel, dat er onder andere voor zorgt dat de korrels aan elkaar blijven plakken.

Het is daarom aan te raden om de rijst grondig af te spoelen tot het water helemaal helder is.

2. De hoeveelheden

Een ander belangrijk punt is de juiste verhouding tussen water en rijst. Hiervoor kunt u twee richtlijnen volgen:

  • Een glas rijst per glas water.
  • Doe de rijst in de pan en vul deze met water tot ongeveer 5 centimeter boven de korrels (de rijst moet onder water staan en het water moet enkele centimeters hoger staan, maar niet te veel).

3. Aan de kook brengen

Zet vervolgens het vuur op de hoogste stand totdat er belletjes beginnen te ontstaan. Dit is het ideale moment om zout toe te voegen, indien gewenst.

4. Afdekken

Zodra er belletjes verschijnen, zet je het vuur laag en dek je de pan af (met een goed sluitend deksel) gedurende 12 minuten.

Gedurende deze 12 minuten, waarin de pan afgedekt is en het vuur laag staat, is het essentieel dat je de rijst niet afdekt of roert, omdat deze vanzelf gaar wordt.

5. Uitschakelen en laten rusten

Na 12 minuten zet u het vuur uit, maar laat u de pan nog 5 minuten rusten zonder het deksel op de pan te doen.

Na 5 minuten kunt u het deksel verwijderen en de perfect gekookte, losse rijst serveren.

Delen: