De expert legt uit hoe je kunt voorkomen dat fruit “in een mum van tijd” bederft. De sleutel is te weten welke fruitsoorten “klimaatgevoelig” zijn.
Mario Sánchez Rosagro, voedingstechnoloog en voorlichter achter het account Lo de comer, heeft op sociale media de aandacht gevestigd op iets wat velen van ons verkeerd doen: “klimaatgevoelige” fruitsoorten in de koelkast bewaren. In een video die viraal is gegaan, legt hij uit dat het te vroeg koelen van bepaalde voedingsmiddelen de smaak en textuur ernstig kan aantasten.
Fruit zoals bananen, peren, appels, tomaten en avocado’s blijven rijpen nadat ze zijn geplukt. Dit komt doordat ze ethyleen produceren, een natuurlijk gas dat werkt als een plantenhormoon en het rijpingsproces versnelt. “Als we ze in de koelkast leggen, wordt hun smaak aanzienlijk minder”, legt Sánchez uit. De kou vertraagt namelijk het rijpingsproces, wat een negatieve invloed kan hebben op de zoetheid en consistentie.
Moeten ze dan nooit in de koelkast?
Mario Sánchez Rosagro verduidelijkt dat het in zeer warme periodes bijna verplicht kan zijn om fruit in de koelkast te bewaren, vooral om te voorkomen dat het voortijdig bederft. Het is aan te raden om ze tijdens het rijpen buiten de koelkast te laten staan en ze pas in de koelkast te zetten als ze rijp zijn, om hun houdbaarheid te verlengen.
Houd ook rekening met persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen geven de voorkeur aan koude fruit, wat volkomen legitiem is. Maar zoals de expert aangeeft, is wat wordt aanbevolen vanuit het oogpunt van bewaring één ding, en de smaak van iedereen iets heel anders.
Klimatologische vruchten versus niet-klimatologische vruchten
Om fruit op de beste manier te bewaren, is het goed om het verschil te kennen tussen klimatologische en niet-klimatologische vruchten. Klimatere vruchten blijven rijpen nadat ze zijn geoogst. Voorbeelden hiervan zijn bananen, appels, peren, avocado’s en tomaten. Niet-klimatere vruchten, zoals sinaasappels, mandarijnen, kersen, frambozen en aardbeien, stoppen met rijpen zodra ze van de boom zijn geplukt.
Deze informatie is niet alleen nuttig om te weten of je fruit moet koelen, maar ook om te profiteren van het natuurlijke rijpingsproces. Als je bijvoorbeeld een groene avocado hebt en deze snel rijp moet zijn, kun je deze naast een rijpe appel of banaan leggen. Het ethyleen dat deze vruchten produceren, versnelt het rijpingsproces van de avocado.
Let er wel op dat je zeer rijpe vruchten niet mengt met vruchten die nog groen zijn. Volgens Mario Sánchez Rosagro kan dit ervoor zorgen dat ze sneller bederven dan we hadden verwacht. “U heeft vast wel eens meegemaakt dat fruit in een mum van tijd bedorven is”, zegt de technoloog. De reden hiervoor is juist die uitwisseling van ethyleen tussen fruitsoorten, die, als deze niet wordt gecontroleerd, het bederf versnelt.
Rijp en in de koelkast, indien nodig
Het laatste advies van Mario Sánchez Rosagro is heel praktisch en eenvoudig: als je ziet dat een klimaatgevoelig fruit al rijp is en je denkt dat het snel zal bederven, aarzel dan niet om het in de koelkast te leggen. Ook al verliest het een beetje smaak, het is nog altijd beter dan het weggooien. Het belangrijkste is om de toestand van het fruit in de gaten te houden en op tijd in te grijpen.
Door fruit goed te bewaren, smaakt het niet alleen beter, maar voorkom je ook verspilling. Dus onthoud voor de volgende keer dat je bananen of avocado’s koopt: laat ze eerst buiten de koelkast rijpen… en dan zien we wel verder.