Hoewel dit recept in de zomer erg verleidelijk is, is het in de winter een goed excuus om te profiteren van de overvloed aan citrusvruchten. Ontdek hoe u het met slechts zeven ingrediënten kunt bereiden.
In deze tijd van het jaar zijn citroenen goedkoop en gemakkelijk te vinden, dus is dit een goede gelegenheid om het heerlijke recept voor blokjes in hun gezonde versie te maken. Ontdek hoe u dit met slechts zeven ingrediënten en in een half uur kunt maken.
De oorsprong van dit recept is onduidelijk en gastronomische historici twijfelen of het voor het eerst in de Verenigde Staten of in een Europees land in de jaren 60 verscheen. Hoe het ook ontstond, het veroverde al snel de smaakpapillen van de gasten en tegenwoordig is het in elke banketbakkerij of restaurant te vinden, hoewel u het thuis kunt bereiden zonder een ervaren chef-kok te zijn.
Snel en eenvoudig recept: citroenblokjes zonder boter
Ingrediënten:
Voor de bodem
- 200 g margarine op kamertemperatuur.
- 250 g volkorenmeel.
- 75 g poedersuiker.
- 1 theelepel bakpoeder.
Voor de vulling
- 100 g maïzena.
- 375 g suiker.
- 3 eidooiers en 1 ei.
- 150 ml citroensap.
- Schil van twee citroenen.
- Poedersuiker naar smaak.
Stap voor stap:
- Voor het deeg: doe de volkorenmeel, het bakpoeder, de margarine en de poedersuiker in een kom. Meng met je handen tot een zanderige textuur ontstaat, zonder dat de margarine smelt. Als het klaar is, bedek je de bodem van een vierkante bakvorm met bakpapier of een laagje boter. Bak 15 minuten in de oven op 180 °C.
- Voor de vulling: zet een pan op laag vuur en meng daarin de bloem, het sap en de schil van de citroen, de suiker, de eidooiers en het ei. Als er een homogene crème ontstaat, laat je deze afkoelen en vul je de bodem van de taart. Bak nog 15 minuten in de oven of totdat de vulling stevig is.
- Haal uit de oven en laat afkoelen. Bestrooi vervolgens met poedersuiker.
Extra tips:
- U kunt de poedersuiker voor de garnering vervangen door Italiaanse meringue of plantaardige slagroom.
- Om het deeg plat te houden tijdens het bakken, legt u er aluminiumfolie op en daarop peulvruchten. Zo voorkomt u dat het deeg uitloopt.