De torta tres leches is een dessert dat zijn oorsprong vindt in Latijns-Amerika en, zoals de naam al aangeeft, drie verschillende soorten melk bevat: gecondenseerde melk, verdampte melk en room. De garnering van het huisgemaakte recept voor tres leches-cake kan variëren naargelang het land en de regio waar het wordt bereid, maar over het algemeen worden kersen, frambozen, chocolade of kaneelpoeder als versiering gebruikt.
Ingrediënten voor torta tres leches:
Voor het biscuitgebak:
- 6 eieren
- 200 gram suiker (1 kopje)
- 200 gram bloem
- 1 theelepel vanille-essence
- 1 theelepel bakpoeder
Voor de crème:
- 1 blikje gecondenseerde melk (groot)
- 1 blikje verdampte melk (groot)
- 1 blikje room (groot)
Voor de meringue:
- 3 eiwitten
- 1 kopje suiker (naar smaak)
Zo maak je drie-melkentaart
- Begin met het maken van de cake, maar verwarm eerst de oven voor op 200 ºC. Neem een kom en klop de eieren tot ze schuimig worden, voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en blijf kloppen.
- Je moet kloppen tot het mengsel in volume verdrievoudigd is. Voeg vervolgens de gezeefde bloem samen met het bakpoeder toe en klop het mengsel met ronddraaiende bewegingen. Het is raadzaam om dit beetje bij beetje toe te voegen, zodat het makkelijker te mengen is. Voeg ook de vanille-essence toe en blijf mengen.
- Als je het beslag voor de drie melk cake hebt, bestrijk dan een bakvorm met wat boter en bloem en giet het beslag erin. Bak de cake 25-30 minuten in de oven.
- Het is aan te raden om met een satéprikker in de cake te prikken om te controleren of hij ook van binnen gaar is. Als de cake gaar is, haal je hem uit de oven en laat je hem afkoelen.
- Terwijl de cake in de oven staat, kun je de crème van drie melksoorten bereiden. Giet hiervoor de inhoud van de drie blikken (gecondenseerde melk, verdampte melk en room) in een kom met voldoende inhoud en klop ze door elkaar. Het is aan te raden om een mixer, elektrische garde of blender te gebruiken. Als je wilt, kun je je eigen gecondenseerde melk maken door de stappen in dit recept te volgen. Met dit mengsel bedek je de cake in dezelfde bakvorm waarin hij gebakken is. Tip: op dit punt is het belangrijk om op te merken dat de exacte hoeveelheid van de blikken varieert afhankelijk van het merk, maar de meeste bevatten ongeveer 400 gram.
- Nu is het de beurt aan de meringue. Dat is heel eenvoudig: klop de eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Klop tot de meringue de juiste consistentie heeft.
- De hoeveelheid suiker is naar smaak, dus proef het mengsel terwijl je de suiker toevoegt om te bepalen of het zoet genoeg is. Als je de stappen in meer detail wilt weten, bekijk dan ons recept voor Zwitserse meringue. Deze meringue gebruik je om de bovenkant van de drie-melktaart te bedekken.
- Als de cake is afgekoeld, giet je het mengsel van drie melksoorten eroverheen en laat je het volledig intrekken. Het duurt waarschijnlijk ongeveer een uur voordat de drie-melkstaart doordrenkt is met het mengsel, afhankelijk van de dikte van de cake. Deze drie-melkstaart kan in de bakvorm blijven staan, maar je kunt hem ook uit de vorm halen voordat je hem met het drie-melkmengsel overgiet, in een andere vorm doen om te serveren en vervolgens met de crème overgieten.
- Als de cake het mengsel volledig heeft opgenomen, kun je hem bedekken met de meringue. Hier kun je je fantasie de vrije loop laten en de cake versieren zoals je wilt. Je kunt een dun laagje meringue aanbrengen of een spuitzak gebruiken om verschillende vormen te maken, enz.
- Als de tres leches-cake klaar is, kun je hem naar smaak garneren met wat kaneelpoeder of een zachte karamel maken en deze in dunne draadjes over de cake laten lopen. Een andere leuke optie is om de cake te versieren met kersen, aardbeien of frambozen.