De gerenommeerde professor verzekert dat wat echt belangrijk is om af te vallen, de totale hoeveelheid voedsel en calorieën is die gedurende de dag wordt ingenomen.
Wanneer we beginnen met afvallen, zien we vaak door de bomen het bos niet meer. We willen resultaten. En liefst vandaag nog. Maar helaas is afvallen een relatief kostbaar proces dat tijd kost en waarbij veel factoren een rol spelen. Er zijn dan ook geen snelkookpannen, wondermiddelen of wondermiddelen.
Trainen op een lege maag, met als doel effectief vet te verbranden en sneller gewicht te verliezen, is een veelgebruikte oplossing. Veel mensen gebruiken deze methode om de resultaten van hun training te verbeteren, maar uiteindelijk is het een zeer subjectieve kwestie die niet voor iedereen werkt.
Is trainen op een lege maag effectief om af te vallen?
Uiteindelijk kan trainen op een lege maag worden gezien als een van de strategieën die worden toegepast in de overtuiging dat dit sneller resultaat oplevert, maar de werkelijkheid is veel complexer, zoals wordt bevestigd door Alan Aragon, een gerenommeerd voedingsdeskundige en professor aan de California State University, die heeft gewerkt met sporters als Pete Sampras.
“Laten we uitgaan van een premisse. Stel je twee personen of twee groepen personen voor die exact hetzelfde dieet volgen, bestaande uit identieke macronutriënten en voedingsmiddelen. De groep die op een lege maag traint, dat wil zeggen die in de 10 tot 12 uur voorafgaand aan de training niets heeft gegeten, zal tijdens de training meer lichaamsvet en meer intramusculair vet verbranden. De netto vetverbranding zal hoger zijn dan bij de groep die ontbijt“, zegt hij in de podcast van dr. Andrew Huberman.
”De groep die ontbijt, zal tijdens de training in feite dat ontbijt verbranden. Tijdens de training vindt er dus een grotere vetverbranding plaats bij de groep die vast. Maar de groep die ontbijt, zal in het laatste deel van de dag minder eten, waardoor hun vetverbranding aan het einde van de dag groter zal zijn“, voegt de expert toe.
“Mensen die vasten en trainen”, concludeert hij, “verbranden meer vet dan mensen die ontbijten, maar je ziet slechts een momentopname van de dag. Uiteindelijk gaat het om de totale calorie-inname, ongeacht of je op een lege maag traint of niet. Als je liever op een lege maag traint en je daar prettig bij voelt, doe dat dan. Maar als het voor jou niet werkt en je iets moet eten, ga je gang. Het zal je inspanningen om af te vallen in geen geval tenietdoen.
De wetenschap vindt geen verschillen tussen vasten en niet vasten
En als je je afvraagt wat de wetenschappelijke bewijzen precies zeggen, dan is het antwoord dat er geen substantiële verschillen zijn. Een studie gepubliceerd in het Journal of the International Society of Sports Nutrition, waaraan Aragon zelf heeft meegewerkt, concludeert dat de veranderingen in lichaamssamenstelling die gepaard gaan met aerobe training in combinatie met een caloriearm dieet vergelijkbaar zijn, ongeacht of de persoon voor de training vastt of niet.
In dezelfde lijn spreekt zich een ander artikel uit, gepubliceerd in International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, dat beweert dat vasten voor het sporten het gebruik van vetten niet verbetert en daarentegen fysieke activiteit na een lichte maaltijd aanbeveelt, omdat de prestaties anders kunnen afnemen.
Uiteindelijk moet u dus doen wat het beste bij uw omstandigheden past en wat voor u het beste werkt. Vindt u het niet prettig om met een volle maag te trainen en presteert u goed? Ga dan vooral zo door. Heeft u wat brandstof nodig om niet in te storten? Eet dan iets. Het verschil op de weegschaal zal niet merkbaar zijn.