Broodpudding of hoe je oud brood met slechts 5 ingrediënten omtovert tot een eenvoudig en heerlijk dessert

Hier is een zoet idee om die restjes oud brood die altijd in de keuken blijven liggen, te gebruiken. Het is heel eenvoudig te maken en het smaakt… sensationeel.

Vandaag wil ik een pudding van oud brood met jullie delen die jullie, zodra jullie hem proeven, heerlijk zullen vinden. Hij is heel eenvoudig te maken, je hebt maar vijf ingrediënten nodig en hij is supergoedkoop. Bovendien heeft hij een zo heerlijke smaak en textuur dat hij je hele familie vanaf de eerste hap zal bekoren. Ik weet zeker dat het een succes wordt.

Ingrediënten

  • 500 gram oud brood
  • 1 liter melk
  • 180-200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel vanille-essence

1. Week het brood

Snijd het brood in kleine stukjes en doe ze in een grote kom. Giet de melk erover en laat het brood 10 minuten weken. Het kruim moet alle melk opnemen en zacht worden.

2. Klop de eieren

Verwarm de oven voor op 180 °C. Breek de eieren in een kom, voeg de suiker en de vanille-essence toe en klop tot een schuimig mengsel.

3. Mix het mengsel

Giet het eimengsel en het geweekte brood in de blender en mix tot een glad en homogeen deeg. Giet het mengsel in een vierkante of rechthoekige bakvorm.

4. Bak de pudding

Zet de bakvorm in een ovenschaal met water en bak de pudding ongeveer 1 uur in een waterbad. Prik met een satéprikker om te controleren of de pudding gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt, is je broodpudding klaar. Laat volledig afkoelen en bewaar in de koelkast.

5. Serveer

Haal de pudding uit de vorm, leg hem op een serveerschaal en versier hem naar eigen smaak. Je kunt bijvoorbeeld chocoladeschilfers of banketbakkersroom gebruiken.

Tips en variaties voor je broodpudding

  • Als je deze zoete lekkernij nog meer smaak wilt geven, kun je geraspte citroen- of sinaasappelschil toevoegen. Was de vruchten eerst goed voordat je ze raspt: spoel ze eerst af onder de kraan en droog ze vervolgens goed af met keukenpapier.
  • Je kunt de vanille-essence vervangen door kaneelpoeder.
  • Onze versie is de eenvoudigste, maar je kunt hem verrijken door karamel aan de bodem toe te voegen. Doe 200 gram suiker in een steelpan met een beetje water en kook tot het licht karamelliseert (het mag niet te donker worden, want dan wordt het bitter). Giet het vervolgens in de bakvorm die je gaat gebruiken, zodat het goed over de bodem verdeeld is, en laat afkoelen.
  • Je kunt ook rode vruchten (frambozen, bosbessen…), gedroogde vruchten, rozijnen, stukjes perzik op siroop… aan het beslag toevoegen. Laat je fantasie de vrije loop.

Oorsprong van broodpudding

Sommige historici die gespecialiseerd zijn in gastronomie beweren dat broodpudding zijn oorsprong vindt in Engeland, meer bepaald in de 17e eeuw. Naar het schijnt begonnen de armere klassen van de samenleving de restjes brood te gebruiken om zich te voeden en iets te eten te hebben. Na verloop van tijd werd het over de hele wereld populair.

Ideeën om je droge broodpudding te versieren

  • Met chocoladeschilfers. Dit is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar met een dunschiller langs de zijkant van de reep te gaan, alsof je aardappelen schilt. Koop vooral altijd chocolade van goede kwaliteit.
  • Met banketbakkersroom. Deze room is heel eenvoudig te maken en kan worden gebruikt om allerlei soorten gebak te vullen, bladerdeeggebak te maken of, zoals vandaag, om een droge broodpudding te begeleiden.
  • Met room. Doe de room in een zeer koude kom en klop deze tot hij dik wordt. Als de room half stijf is, strooi je er een beetje suiker overheen en blijf je kloppen. Doe de room in een spuitzak om de toefjes te maken.
Delen: