Twijfelt u tussen hummus en guacamole? Hier is welke echt goed is voor het hart

Twijfelt u bij het aperitief tussen hummus en guacamole? Beide spreads zijn goed voor de gezondheid, maar één ervan onderscheidt zich door zijn rijkdom aan goede vetten. Uitleg van, diëtiste en voedingsdeskundige.

Tijdens de zomerse aperitiefjes strijden hummus en guacamole om de aandacht van de gasten. Maar is er een van beide die er vanuit gezondheidsoogpunt uitspringt? Welke bevat de beste vetten voor ons lichaam?, diëtiste-voedingsdeskundige, geeft ons advies.

Guacamole vs hummus: wat zijn de verschillen?

Guacamole, een spread rijk aan vezels en antioxidanten

Guacamole bestaat uit (rijpe) avocado, limoensap, ui, tomatenblokjes en verse koriander. Om het geheel op smaak te brengen, voegt men meestal een beetje chilipeper, zout, peper, knoflook en een scheutje olijfolie toe. Deze smakelijke en gezonde ingrediënten maken guacamole tot een populaire spread. Bovendien heeft het tal van gezondheidsvoordelen!

“Guacamole, bereid met avocado, is van nature rijk aan omega-9 (oleïnezuur). Het bevat ongeveer 13 tot 15 g vetten per 100 gram, waarvan een groot deel hartbeschermende vetten zijn”, vertelt, diëtiste en voedingsdeskundige. Guacamole “bevat ook vezels, kalium en antioxidanten”, voegt de deskundige toe.

Hummus, een dip die goed is voor de spijsvertering en het hart

Hummus is een saus uit het Midden-Oosten die tegenwoordig over de hele wereld wordt gegeten. Het wordt gemaakt van kikkererwten, tahini, knoflook, citroensap en olijfolie, waaraan vaak kruiden (komijn, za’atar, sumak…) en verse kruiden (vooral peterselie).

Maar is het ook zo gezond als het lijkt? Op papier lijkt hummus inderdaad alle goede eigenschappen te hebben. Het is rijk aan vezels en plantaardige eiwitten, geeft een verzadigd gevoel, draagt bij aan een goede spijsvertering en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Bovendien leveren kikkererwten en tahini essentiële vitamines en mineralen (zoals ijzer en magnesium) en onverzadigde vetzuren die goed zijn voor het hart.

“Hummus wordt gemaakt van kikkererwten en tahini (sesampasta) en bevat ongeveer 6 tot 10 g vet per 100 gram. De vetten zijn vooral afkomstig van tahini, een mengsel van onverzadigde vetzuren en een klein aandeel verzadigde vetzuren”, benadrukt.

Wie wint de wedstrijd?

Het is niet eenvoudig om een keuze te maken, want beide zijn boordevol goede voedingsstoffen. Hummus bevat namelijk meer eiwitten dan guacamole en guacamole bevat meer antioxidanten en kalium dan hummus. Maar als we puur naar de vetten kijken, bevat guacamole veel meer gezonde vetten, voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

“Guacamole is rijker aan gezonde vetten en heeft een hoger totaal vetgehalte”, bevestigt de diëtiste. “Hummus bevat dan weer minder vetten, maar blijft zeer interessant op het vlak van voedingswaarde, vooral dankzij de plantaardige eiwitten en vezels”, concludeert.

Delen: