De zomer is het ideale moment om te genieten van de geneugten van paprika’s. Wij stellen u een eenvoudig en heerlijk recept voor dat u onmiddellijk zult adopteren!
Paprika’s zijn echte alleskunners! Zodra de zomer begint, vinden we hun royale vormen en vrolijke kleuren terug op de marktkraampjes. Rood en groen zijn het meest voorkomend. Ook geel komt regelmatig voor en wordt gewaardeerd om zijn mildere, zoetere smaak.
Paprika’s hebben namelijk elk hun eigen kenmerken, het gaat niet alleen om het uiterlijk. Als je goed zoekt en lokale markten van kleine producenten bezoekt, kun je een enorme diversiteit ontdekken. Dit opent nieuwe perspectieven op het gebied van koken.
Net als tomaten heeft elke paprikasoort eigenschappen die bepalend zijn voor het gebruik. Afhankelijk van of je ze rauw of gekookt wilt eten en met welke andere ingrediënten, bieden paprika’s verschillende mogelijkheden. Het gemakkelijkst is natuurlijk om te kiezen voor de gangbare soorten die zowel op markten als in supermarkten te vinden zijn.
Paprika’s tussen land en zee
Als we het hebben over gevulde zomergroenten, denken we meestal eerst aan tomaten en courgettes. Toch hebben paprika’s ook alle kwaliteiten om op deze manier te worden bereid. Hun uitgeholde vruchtvlees is zelfs nog voordeliger.
Er gaat geen materiaal verloren en je profiteert van een natuurlijke schaal die gemakkelijk te vullen is. Rode paprika’s lenen zich goed voor dit doel. Eenmaal gekookt heeft hun vruchtvlees vaak een aangenamere smaak en een smeltende textuur.
Om eens iets anders te doen dan de klassiekers en de zomerse sfeer te versterken, kun je paprika’s vullen met vis. Thon uit blik is handig, omdat het weinig voorbereiding vereist. Gezien de vervuiling waaraan deze vis ten prooi valt en de zeer schadelijke visserijmethoden voor het ecosysteem, kunt u echter beter andere opties kiezen.
Sardines of makreel uit blik zijn zeer geschikt en gaan verrassend goed samen met paprika’s. Het vlees droogt ook veel minder snel uit tijdens het bakken, vooral als u er een beetje olie uit het blik aan toevoegt.
Een supereenvoudig recept
Voor onze gevulde paprika’s met tonijn heeft u nodig (voor 4 personen):
- 4 rode paprika’s (of een kleur naar keuze)
- 500 g tonijn in water (of andere vis uit blik)
- 50 cl vloeibare room
- 150 g geraspte Parmezaanse kaas
- 100 g fijne paneermeel (indien mogelijk zelfgemaakt)
- 2 teentjes knoflook
- 1 bosje verse peterselie
- Provençaalse kruiden
- Zout en versgemalen peper
Was de paprika’s en droog ze goed af. Snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de steel en de zaadlijsten. Pel de knoflook, verwijder de kiempjes en pers de teentjes in een knoflookpers. Was, droog en hak de peterselie fijn. Bereid de vulling in een grote slakom.
Laat de tonijn uitlekken en prak deze met een vork fijn. Giet de room, de helft van de Parmezaanse kaas, het paneermeel, de knoflook, de Provençaalse kruiden en de peterselie erbij. Voeg voor wat extra smaak eventueel een snufje gerookte paprika toe. Voeg (een beetje) zout en (wat meer) peper toe. Meng goed.
Vul elke paprikahelft met deze vulling. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Dek af met aluminiumfolie en bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Ongeveer 5 minuten voor het einde van de baktijd, verwijdert u de aluminiumfolie en bestrooit u elke paprika met de resterende Parmezaanse kaas. Laat gratineren en serveer warm!